Ameriški senat potrdil predlog, ki bi otežil nakup strelnega orožja

Svet 24. Jun 202218:55 0 komentarjev
joe biden
REUTERS

Ameriški senat je sinoči s 65 glasovi za in 33 proti potrdil predlog zakona o strelnem orožju. To odločitev je nemudoma pozdravil predsednik ZDA Joe Biden in pozval predstavniški dom kongresa, naj potrdi senatni predlog. Predlog zakona je odgovor na vrsto odmevnih strelskih napadov.

“Po 28 letih so nocoj stopili skupaj člani kongresa iz obeh strank in poslušali pozive družin ter sprejeli predlog zakona, ki se sooča z nadlogo nasilja s strelnim orožjem. Družine v Uvaldeju in Buffalu in drugih tragičnih napadih prej so zahtevale dejanja in nocoj smo jih sprejeli. Zakon bo pomagal zaščititi Američane, otroci bodo varnejši. Predstavniški dom naj hitro glasuje o tem predlogu in mi ga pošlje na mizo v podpis,” je sporočil Joe Biden.

Predstavniški dom je z demokratsko večino sicer sprejel ostrejši predlog o strelnem orožju, ki pa ni imel možnosti za potrditev v na pol razdeljenem senatu.

Senatnim demokratom se je v podpori predlogu pridružilo 15 republikancev, ki so tako demokratom pred novembrskimi kongresnimi volitvami odvzeli pomembno predvolilno temo.

Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju pa so demokrati dobili nekaj, s čimer lahko gredo pred volivce v času, ko te najbolj zanima visoka inflacija. Sedaj jim bo za mobiliziranje volilne baze ostala le še verjetna ukinitev pravice do splava.

Za predlog sta glasovala le dva republikanca, ki morata letos pred volivce. Štirje podporniki predloga gredo v pokoj, ostalim pa ne bo treba na volitve še najmanj dve leti. Za predlog je glasoval vodja republikanske manjšine Mitch McConnell, ki je izrazil prepričanje, da ta izpolnjuje dva pomembna cilja, in sicer da ščiti pravico do orožja in ščiti otroke v šolah.

Tisti s kriminalno preteklostjo do orožja ne bodo mogli

Predlog zakona omogoča preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja starih od 18 do 20 let, ko so bili še mladoletni, kar je bilo doslej zaradi varovanja zasebnosti mladoletnikov onemogočeno. Namesto treh dni kot doslej, bodo lahko zvezni uradniki kupce preverjali do največ deset dni.

Tudi obsojenci za nasilje v družini, ki niso poročeni s partnerjem nad katerim so izvajali nasilje, orožja ne bodo smeli kupiti. Doslej je to veljalo le za poročene pare ali tudi neporočene pare s skupnimi otroci.

Države bodo dobile denar za uveljavljanje zakonov o prepovedi prodaje orožja kriminalcem in drugače nevarnim osebam in za programe preprečevanja nasilja. Nekaj več bo preverjanja vseh kupcev orožja, kazni za nezakonito trgovino bodo višje, denar pa bodo dobile tudi bolnišnice za duševno zdravje in šole za boljšo varnost.

Četudi gre za pomembne ukrepe, predlog ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!