Ameriški vojaški ladji prečkali Tajvansko ožino

Svet 28. Avg 202211:16 0 komentarjev
Ameriška vojaška ladja
PROFIMEDIA

Dve ameriški vojaški ladji sta danes prečkali tajvansko ožino, je sporočila ameriška mornarica. Gre za prvi tovrsten tranzit po obisku predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, po katerem je Kitajska na območju okoli otoka izvedla najobsežnejše vojaške vaje doslej.

Kot je v izjavi zapisala sedma flota ameriške mornarice, plovba njenih ladij – gre za ladji USS Antietam in USS Chancellorsville, ki sta opremljeni z vodenimi izstrelki – skozi ožino “odraža zavezanost ZDA svobodni in odprti indijsko-pacifiški regiji”.

Obenem so izpostavili, da gre za rutinski tranzit po koridorju, ki ni del ozemeljskih voda katerekoli obalne države. “Vojska ZDA leti, pluje in deluje povsod, kjer ji to dovoljuje mednarodno pravo,” so dodali. Kitajska vojska je zatrdila, da ameriški ladji ves čas budno spremlja, obenem pa ocenila, da ZDA namerno v javnosti pretirano izpostavljajo pomen tranzita.

Potem ko je Tajvan obiskala Nancy Pelosi, so razmere v ožini med Tajvanom in Kitajsko avgusta zaostrile, kot pred tem že leta ne. Peking se je na visoki ameriški obisk odzval z ogorčenjem ter na območju okoli otoka izvedel obsežne zračne in pomorske vojaške vaje. V Taipeiju so vaje, v okviru katerih je Kitajska tudi izstrelila več balističnih raket, obsodili kot priprave na invazijo.

Kitajska vidi Tajvan kot del svojega ozemlja, pri čemer tudi ZDA uradno sledijo politiki ene Kitajske, vseeno pa ohranjajo de facto odnose s Tajvanom, vključno s prodajo orožja otoku, in podpirajo pravico Tajvana, da sama odloča o svoji prihodnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!