Provokacija ali vaja? Ameriški vojaški lovci F-16 bodo nad Bosno in Hercegovino

Svet 06. Jan 202416:12 16 komentarjev
F-16
F-16 (Foto: PROFIMEDIA)

V ponedeljek bo v zračnem prostoru Bosne in Hercegovine potekala vojaška vaja, v kateri bodo sodelovali tudi ameriški lovci F-16. Istega dne se bo v Banjaluki začelo dvodnevno praznovanje dneva Republike Srbske, ki ga je bosansko sodišče sicer leta 2015 razglasilo za neustavnega. Namestnik obrambnega ministra Aleksandar Goganović, ki ga je na položaj imenoval Milorad Dodik, pravi, da je prelet provokativen.

Namestnik obrambnega ministra BiH Aleksandar Goganović je potrdil, da bodo v ponedeljek nad državo letela ameriška bojna letala F-16. Šlo bo za vojaško vajo. A ta je, kot pravi Goganović, ki ga je na položaj imenoval voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik, provokacija, saj se bo prav na ta dan začelo praznovanje dneva Republike Srbske, ki je po odločbi ustavnega sodišča neustaven praznik.

Goganović  tudi trdi, da je vojaško vajo “čez noč” organiziral obrambni minister BiH Zukana Helez, saj da naj bi bile obrambne sile BiH z ameriškim letalstvom sprva dogovorjene, da bo vaja konec meseca. Dodal je, da gre za “klasično provokacijo srbskega naroda”.

Dodik: Predsedstvo BiH ni dalo soglasja

Milorad Dodik pa je na družbenem omrežju X zapisal, da o vaji ni bil uradno obveščen, a da ve, da vaja nima soglasja predsedstva BiH. Meni, da bodo ameriški F-16 s preletom severne Bosne pravzaprav “podprli” proslavo dneva Republike Srbske.

Milorad Dodik
Milorad Dodik (foto: Dado Ruvić/REUTERS)

Dodikov odnos z ZDA je sicer zelo hladen, ZDA so zoper Republiko Srbsko leta 2017 uvedle tudi sankcije. Lani sta se na črnem seznamu Pentagona znašla tudi Dodik njegov sin Igor in hči Gorica.

Dodik se pri vladanju v Republiki Srbski opira predvsem na Vzhod, zlasti na Rusijo, Kitajsko in Azerbajdžan, pa tudi na Madžarsko in Srbijo. Pred kratkim je  napovedal, da se bo Republika Srbska odcepila od Bosne in Hercegovine v trenutku, ko bo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt vpeljal zakon, ki ureja status in pravico do razpolaganja z državnim premoženjem.

9. januar, neustavni praznik Republike Srbske

Dan Republike Srbske v tej entiteti BiH obeležujejo ob obletnici sprejetja deklaracije o razglasitvi srbske republike BiH leta 1992. V deklaraciji razglašena republika vključuje še vsa območja takratne Socialistične republike Bosne in Hercegovine, kjer večinsko živijo prebivalci srbske narodnosti. Po sprejetju deklaracije je skupščine BiH razpisala referendum o tem, ali želi BiH ostati v okrnjeni Jugoslaviji, potem ko sta jo junija 1991 zapustili Slovenija in Hrvaška. V Sarajevu ta dan označujejo za začetek krvave vojne, v kateri je umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona prebivalcev pa je zapustilo svoje domove. Ustavno sodišče BiH je praznik za neustavnega razglasilo 26. novembra 2015.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje