AMZS pojasnjuje, kako prevažati smuči, da vas v Avstriji ne doleti kazen

Svet 30. Jan 202316:04 0 komentarjev
Prevoz smuči
AMZS

V Avstriji vas lahko po novem oglobijo s 500 evri, če z neustrezno shranjeno smučarsko opremo v avtomobilu ogrožate sebe ali druge potnike v vozilu. A strožja pravila severnih sosedov dopuščajo mnogo različnih razlag, kdaj je oprema zares varno shranjena. Na AMZS zato pojasnjujejo, kako pravilno naložiti smuči v avtomobil, da vas ne doleti kazen.

Pred dnevi smo poročali o tem, kakšne kazni vas lahko v Avstriji doletijo, če imate v avtomobilu neustrezno shranjeno smučarsko opremo. Naši severni sosedi so namreč uvedli spremembo oziroma novost v zakoniku, po katerem bodo lahko policisti z globo v višini 500 evrov kaznovali vsakogar, ki bo smuči oziroma smučarsko opremo v avtomobilu prevažal tako, da bo s tem ogrožal svojo varnost oziroma varnost drugih potnikov v vozilu.

Ker lahko smuči in smučarski čevlji v primeru prometne nesreče ali zgolj silovitega zaviranja povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt potnikov v kabini, morajo biti ti pravilno shranjeni.

Sprva smo zapisali, da je smuči obvezno shraniti v strešni kovček ali pa na strešne nosilce, a so nam iz Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) sporočili, da so pravila nekoliko drugačna.

“Pozanimali smo se pri naših avstrijskih kolegih iz ÖAMTC (Avstrijski klub voznikov avtomobilov, motorjev in turnih avtomobilov), ki so nam sporočili, da ni obvezno imeti smuči v kovčku na strehi, lahko so tudi v kabini vozila – ustrezno pritrjene in zavarovane, kot vsak drug tovor,” so dejali na AMZS.

Smučarske čevlje in palice medtem lahko prevažamo v vozilu, a če se le da, na dnu prtljažnega prostora, sicer pa kjerkoli v prtljažniku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!