Anonimnež na avtobusni postaji našel tajne vladne dokumente

Svet 27. Jun 202116:58 0 komentarjev
Britanska zastava
Žiga Živulović jr./BOBO

Posameznik, ki je želel ostati neimenovan, je na avtobusni postaji v britanskem Kentu našel tajne dokumente britanskega obrambnega ministrstva in vojske. Ministrstvo je že sprožilo preiskavo.

Nek človek je v torek na avtobusni postaji v britanskem Kentu našel občutljive tajne dokumente britanskega obrambnega ministrstva in vojske. Med drugim so vsebovali informacije o morebitni prisotnosti britanske vojske v Afganistanu po umiku mednarodnih sil in o pripravah na prečkanje britanskega rušilca skozi Črno morje sredi tega tedna.

“Obrambno ministrstvo je bilo obveščeno (…) o incidentu, v katerem je nekdo našel občutljive dokumente, povezane z obrambo,” je povedal tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva. “Ministrstvo varnost informacij jemlje zelo resno in je sprožilo preiskavo,” je še navedel. Dodal je, da je uslužbenec ministrstva prijavil izgubo dokumentov.

Večina označena z nizko stopnjo tajnosti

Najditelj je britanski BBC obvestil, da je v torek zjutraj dokumente našel za avtobusno postajo v Kentu. Želel je ostati neimenovan.

Okoli 50 strani dokumentov vsebuje elektronsko pošto in predstavitve v programu PowerPoint, večina je označena z nizko stopnjo tajnosti. Po poročanju BBC gre najverjetneje za dokumente iz pisarne visokega uradnika obrambnega ministrstva.

Del govori o morebitnem odzivu Rusije na sredino plovbo britanskega rušilca HMS Defender ob Krimskem polotoku v Črnem morju. Glede na dokumente je bil eden od scenarijev agresiven odziv Rusije.

To se je tudi zgodilo, saj sta ruska obmejna patruljna ladja in bombnik Su-24 v Črnem morju izstrelila opozorilne strele in bombe proti rušilcu britanske mornarice, ki je po navedbah ruske strani kršil ruske ozemeljske vode. V Londonu so ruske navedbe o opozorilnih strelih proti britanski ladji zanikali.

“Kot javnost lahko pričakuje, obrambno ministrstvo pazljivo načrtuje,” je povedal tiskovni predstavnik. “To običajno vključuje tudi analizo vseh morebitnih faktorjev, ki bi lahko vplivali na operativne odločitve,” je še dejal.

Tudi o nadaljnji prisotnosti britanske vojske v Afganistanu

Del dokumentov, ki je označen z visoko stopnjo tajnosti, medtem govori o morebitni nadaljnji prisotnosti britanske vojske v Afganistanu po umiku mednarodnih sil. Zaradi visoke občutljivosti dokumentov se je BBC odločil, da ne bo poročal o podrobnostih, ki bi lahko ogrozile britanske in druge vojake v Afganistanu. Vsebujejo pa več opozoril zaradi slabšanja varnostnih razmer v tej državi.

Dokumenti vsebujejo še informacije o ameriško-britanskih posvetovanjih na obrambnem področju in o izvozu vojaške opreme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!