Antony Blinken ta konec tedna na Kitajsko: upanje, da bo obisk pomiril napetosti

Svet 16. Jun 202320:49 3 komentarji
Antony Blinken
Antony Blinken (Foto: Sarah Silbiger/REUTERS)

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo ta konec tedna na Kitajskem. Pričakovanja, da bo dosegel napredek pri odpravljanju dolgega seznama sporov med državama, so majhna, a v Washingtonu upajo, da bo obisk nekoliko umiril napetosti v odnosih.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se ta konec tedna odpravlja v Peking, kjer se bo srečal tudi s predsednikom Ši Džinpingom. To bo najvišji uradni obisk predstavnika ameriške vlade v Pekingu, odkar je Joe Biden januarja leta 2021 prevzel položaj predsednika ZDA.

Ameriški uradniki so v sredo na informativnem sestanku pred potovanjem povedali, da ne pričakujejo, da bo potovanje prineslo preboj v odnosih med ZDA in Kitajsko. Za ameriško stran je pomembno, da bo potekala odkrita in konstruktivna razprava. Kako težko bo to, med drugim priča torkov telefonski pogovor Blinkna s kitajskim zunanjim ministrom Kinom Gangom. Ta ga je pozval, naj se ZDA nehajo vpletati v kitajske zadeve. Kitajsko zunanje ministrstvo pa je danes opozorilo, da se ZDA s Kitajsko ne smejo ukvarjati s pozicije moči, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ne gre za tako imenovano odgovorno tekmovanje, temveč za skrajno neodgovorno hegemonistično ravnanje, ki bo Kitajsko in ZDA le potisnilo v konfrontacijo,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Ameriški uradniki so pred obiskom povedali, da je vzpostavitev kanalov za krizno komuniciranje za zmanjšanje tveganja glavna prednostna naloga. Komunikacija med državama je bila za nekaj časa celo prekinjena, potem ko so Američani februarja nad svojim ozemljem oziroma morjem sestrelili kitajski vohunski balon.

Obisk Blinkna bi lahko pripravil teren za napovedano srečanje med Bidnom in Šijem. V Washingtonu prav tako pričakujejo, da bo obisk utrl pot za več dvostranskih srečanj v prihodnjih mesecih, vključno z obiskoma ameriške finančne ministrice Janet Yellen in ministrice za trgovino Gine Raimondo v Pekingu.

Dvostranske vezi med Kitajsko in ZDA so se poslabšale na vseh področjih, pri čemer je najbolj občutljivo vprašanje Tajvana, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja in v bližini otoka redno izvaja vojaške vaje. Državi sta v sporu tudi glede drugih vprašanj, od trgovine in mikročipov do človekovih pravic.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje