Apple bo med fotografijami iskal zlorabe otrok

Svet 06. Avg 202116:40 > 19:03 0 komentarjev
apple
Profimedia

Tehnološki velikan Apple bo na telefonih svojih ameriških uporabnikov iskal fotografije spolnih zlorab otrok, je objavilo podjetje. Fotografije bodo, preden se bodo prenesle na oblak, primerjali z obstoječimi bazami. Odločitev je vzbudila skrbi za varnost in zasebnost uporabnikov.

Apple bo na telefonih ameriških uporabnikov iskal fotografije otroških spolnih zlorab, so sporočili iz tehnološkega velikana. Razvili so sistem, ki bo fotografije, preden se bodo te shranile na oblaku iCloud Photos, primerjal s tistimi, ki so že v bazi podatkov o spolnih zlorabah otrok. V primeru, da bodo zaznali zlorabo, bodo o tem obvestili pristojne organe, poroča BBC.

Sistem bo za primerjavo uporabljal bazo, ki so jo pripravili ameriški Nacionalni center za pogrešane in izkoriščane otroke (NCMEC) ter druge organizacije na področju varovanja otrok. Po navedbah podjetja Apple bo sistem prepoznal tudi obdelane fotografije.

Verjetnost, da bi se sistem zmotil in zaradi zlorabe označil napačen račun, manjša kot ena na tisoč milijard. Vsako poročilo bo pregledal tudi zaposleni, ki bo potrdil ujemanje. Šele nato se bo sprejela odločitev o blokadi računa in prijavi pristojnim organom.

Ta sistem naj bi prinesel pomemben napredek v primerjavi z obstoječo tehnologijo. Trenutno namreč Apple zazna fotografije uporabnikov le, če imajo v zbirki v oblaku kakšno, ki je že del baze fotografij spolnih zlorab otrok.

Ob napovedi Appla se pojavljajo pomisleki glede zasebnosti uporabnikov. Strokovnjake skrbi, da bi avtoritarne oblasti lahko to tehnologijo uporabile za nadzor nad državljani. Zlorabiti bi jo bilo mogoče za skeniranje telefonov, na katerih bi iskali druge prepovedane vsebine ali politične govore.

“Ne glede na dolgoročne načrte je Apple poslal jasen signal. Njihovo – zelo vplivno – mnenje je, da je varno vzpostaviti sisteme, ki na telefonih uporabnikov iščejo prepovedane vsebine,” je povedal raziskovalec na univerzi Johns Hopkins Matthew Green. “Ali se bo odločitev izkazala za pravilno ali napačno, je skoraj nepomembno. To bi prelomilo jez, vlade bodo to zahtevale od vseh,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!