Aretirali glavnega evropskega rekruterja za teroristične organizacije

Svet 25. Okt 202316:44 1 komentar
Španska policija
PROFIMEDIA

Španska policija je aretirala 59-letnika, znanega kot El Taliban. Oblasti namreč menijo, da gre za glavnega evropskega rekruterja za teroristične organizacije.

Španska policija je ta teden v španski enklavi Melilla, ki meji na Maroko, aretirala 59-letnega Mustafa Amayo, znanega tudi kot “El Taliban”.

Policija meni, da gre za glavnega evropskega rekruterja za teroristične organizacije. Po poročanju španskih medijev mu grozi obtožba zaradi indoktrinacije in poveličevanja terorizma, navaja portal Politico.

Amaya, ki je bil rojen v Bruslju in ima špansko državljanstvo, je španskim organom pregona znan po tem, da je ustvaril “eno največjih omrežij za novačenje in pošiljanje radikalcev v skrajne organizacije”, poročajo španski mediji.

Leta 2014 je bil aretiran, leta 2018 pa obsojen na osem let zapora zaradi novačenja najmanj 28 ljudi iz različnih držav, da bi se pridružili terorističnim skupinam, vključno s skupinama Islamska država in Al Kaida. Leta 2022 so ga nato izpustili.

Španske oblasti so po najnovejšem izbruhu spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas ter napadih v Franciji in Bruslju okrepile prizadevanja za zatrtje ekstremističnih skupin. Prejšnji teden je tako policija v še eni protiteroristični operaciji aretirala štiri osebe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje