Arktični mraz v ZDA: občutek, kot da je –56 stopinj Celzija (FOTO & VIDEO)

Svet 15. Jan 202414:31 0 komentarjev

V Združenih državah Amerike vztraja arktični mraz. Jug je zasnežilo, sever pa biča ledeni veter. V približno 80 odstotkih države so bile jutranje temperature pod ničlo.

Na milijone ljudi v večjem delu ZDA se spoprijema s hudim mrazom, ki naj bi se nadaljeval še nekaj dni. Zimska neurja z izjemno nizkimi temperaturami so doslej zahtevala štiri življenja.

V večini države so zjutraj namerili temperature pod lediščem, državni meteorologi pa napovedujejo, da bi lahko hud mraz postavil okoli 140 novih temperaturnih rekordov.

V Memphisu, Dallasu in Nashvillu naj bi temperature vsaj 72 ur ostale pod lediščem. Okoli 12. ure je bilo najhladneje na severu zvezne države Montana, kjer so namerili minus 29 stopinj Celzija.

Mraz zajel ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Na severu države razmere otežujejo tudi sunki ledenega vetra, ki lokalno dosegajo hitrosti od 35 do 90 km/h, poroča CNN. Kombinacija vetra in mraza lahko le v nekaj minutah izpostavljenosti povzroči omrzline na koži. Občutek mraza ob sunkih je ponekod v severni in južni Dakoti kot ob minus 56 stopinj Celzija. Zaradi izredne nevarnosti je približno 100 milijonov prebivalcev v severnem delu ZDA na svoje telefone dobilo opozorilo, naj se zadržujejo v notranjosti.

“Če greste na pot, imejte s seboj paket za preživetje v mrazu,” opozarja državna meteorološka služba. Razmere so katastrofalne tudi na cestah – slaba vidljivost in poledica sta povsem ohromili promet v Dallasu, Shreveportu in Louisiani.

Mraz zajel ZDA Mraz zajel ZDA
Foto: PROFIMEDIA
Mraz zajel ZDA Mraz zajel ZDA
Foto: PROFIMEDIA
Mraz zajel ZDA Mraz zajel ZDA
Foto: Marco Bello/REUTERS
Mraz zajel ZDA Mraz zajel ZDA
Foto: Alyssa Pointer/REUTERS

V mestu Buffalo v zvezni državi New York naj bi po napovedih meteorologov zapadlo do 60 centimetrov snega. Snežilo naj bi celo na jugu ZDA, v nekaterih delih zveznih držav Arkansas, Misisipi, Tennessee, Louisiana, Georgia in Alabama.

Na drugi strani države v Oregonu pa je več kot 120.000 odjemalcev ostalo brez električne energije. O obsežnih izpadih elektrike, ki so prizadeli več deset tisoč ljudi, so v nedeljo poročali tudi v zveznih državah Michigan, New York, Pensilvanija in Wisconsin, kjer vremenoslovci za danes popoldan napovedujejo ledeno mrzle sunke vetra in temperature do 25 stopinj Celzija pod ničlo.

Mraz zajel ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Vremenske razmere so prizadele tudi številna letališča po vsej državi. Odpovedana je bila več kot polovica letov na mednarodnem letališču Buffalo Niagara, številne lete so odpovedali ali preložili tudi na letališčih v Chicagu, Denverju in Seattlu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!