ZDA zajel arktični mraz, napovedanih celo -45 stopinj Celzija (FOTO & VIDEO)

Svet 14. Jan 202418:03 2 komentarja
Edmonton, Kanada
Edmonton, Kanada (Foto: PROFIMEDIA)

Številni Američani bodo zaradi dneva Martina Luthra Kinga, ki ga obeležujejo 15. januarja, uživali v podaljšanem vikendu. A preživeti ga bodo morali na toplem, saj arktični mraz duši večji del Severne Amerike in vpliva na milijone ljudi.

Arktični mraz, ki je zajel Severno Ameriko, s sabo prinaša nizke temperature, izpade električne energije in številne težave pri potovanjih. NFL je zaradi mraza celo prestavila tekmo med Buffalo Bills in Pittsburgh Steelers na ponedeljek, poroča NBC News. Odpovedali so več kot 1.000 letov po vsej državi, prav tako jih je več kot 1.200 prestavljenih, piše Flight Aware.

Zemljevid ameriške nacionalne vremenske službe kaže, da je mraz prizadel skoraj vse zvezne države, vztrajal pa naj bi še nekaj dni. Indiana, Illinois, Maine, Oregon in Iowa so območja, ki jih je vdor polarnega zraka najbolj prizadel.

V Portlandu, kjer so pozimi bolj vajeni dežja kot ledu in snega, so uradniki razglasili izredne vremenske razmere in odprli zavetišča za brezdomce, poroča Associated Press. Lokalne oblasti so razdelile na tisoče jaken, rokavic in drugih oblačil. V Kaliforniji, Idahu, Illinoisu in Wisconsinu so v začetku tedna že poročali o smrtnih žrtvah zaradi vremenskih razmer.

Mraz v Edmontonu Mraz v Edmontonu
Foto: PROFIMEDIA
Arktični mraz v ZDA Arktični mraz v ZDA
Iowa (Foto: PROFIMEDIA)
Arktični mraz v ZDA Arktični mraz v ZDA
Foto: REUTERS/Brian Snyder

V soboto zjutraj je v nekaterih delih Montane temperatura padla pod -34 stopinj Celzija, Nacionalna vremenska služba pa je sporočila, da podobne temperature pričakujejo tudi na severu Kansasa. V Dakoti napovedujejo do -45 stopinj Celzija, v St. Louisu pa je nacionalna vremenska služba opozorila na “življenju nevaren mraz”.

V primežu mraza je tudi Kanada, od koder prihajajo zanimivi posnetki, med drugim spodletelega poskusa hranjenja na prostem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje