Armenija poroča o streljanju in smrtnih žrtvah ob meji z Azerbajdžanom

Svet 02. Okt 202322:12 0 komentarjev
Stepanakert
Kontrolna točka v azerbajdžanskem mestu Stepanakert. Fotografija je simbolična (Foto: Aziz Karimov/REUTERS)

Armenija je danes obtožila azerbajdžanske vojake, da so v bližini armensko-azerbajdžanske meje streljali na armensko vozilo, pri čemer naj bi prišlo tudi do smrtnih žrtev. Azerbajdžanske oblasti so obtožbe Erevana odločno zanikale. Medtem je Moskva sporočila, da naj bi neznan ostrostrelec ciljal rusko-azerbajdžansko patruljo, smrtnih žrtev ni bilo. Evropska unija je aktivirala mehanizem civilne zaščite in bo Armeniji namenila 5,2 milijona evrov za pomoč razseljenim osebam, pa je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Po streljanju pripadnikov azerbajdžanske vojske je prišlo do žrtev na armenski strani,” je danes sporočilo armensko ministrstvo za obrambo. Ministrstvo za obrambo v Bakuju pa je kmalu zatem objavilo izjavo, v kateri je odločno zanikalo trditve o streljanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasneje je armensko ministrstvo sporočilo še, da je v streljanju umrl armenski vojak, dva pa naj bi bila ranjena. Dodali so, da so Azerbajdžanci streljali na vozilo, ki je dostavljalo hrano za osebje armenskih bojnih postojank v okolici vasi Kut na vzhodu Armenije.

Rusija pa je sporočila, da naj bi na rusko-azerbajdžansko skupno patruljo streljal neidentificiran ostrostrelec, pri čemer ni bilo smrtnih žrtev. “Poveljstvo ruskega mirovnega kontingenta skupaj s predstavniki Azerbajdžana in Gorskega Karabaha preiskuje incident,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Do poročil o streljanju je prišlo zgolj dan po prihodu misije ZN v regijo Gorski Karabah, nad katero je azerbajdžanska vojska bliskovito prevzela nadzor po vojaški operaciji v sredini septembra. Iz regije, ki se nahaja na ozemlju Azerbajdžana, je zbežalo že skoraj vseh 120.000 etničnih Armencev, ki so nekdaj predstavljali večino prebivalstva v Gorskem Karabahu.

Po navedbah tiskovne predstavnice armenske vlade Nazeli Bagdasarjan je do danes v Armenijo prispelo 100.514 “prisilno razseljenih oseb”. Povedala je še, da je danes Gorski Karabah zapustil zadnji avtobus z begunci, ostali pa so odšli z osebnimi avtomobili. Tisti, ki še ostajajo v regiji in bi jo želeli zapustiti, naj se po njenih besedah obrnejo na Rdeči križ.

Vodja armenskih separatistov v regiji Samvel Šahramanjan je medtem sporočil, da bo v regiji ostalo nekaj njihovih uradnikov, pa tudi pripadniki reševalnih služb, prostovoljci in nekatere osebe s posebnimi potrebami. Pred azerbajdžansko vojaško operacijo minuli teden naj bi sicer v Gorskem Karabahu živelo okoli 130.000 ljudi.

Unicef pa je danes sporočil, da je bilo med več kot 100.000 razseljenimi osebami iz Gorskega Karabaha tudi približno 30.000 otrok. “Ob tej krizi je naša glavna skrb dobro počutje teh otrok in njihovih družin, ki se spopadajo z izzivi izredno hitre selitve,” so med drugim zapisali v izjavi.

“Pozivamo vse vpletene strani in tiste, ki imajo vpliv nanje, naj pred vsem drugim dajo prednost varnosti in preživetju otrok,” je še poudaril Unicef in dodal, da so za otroke in njihove družine za zdaj uspeli zagotoviti varne prostore, osnovne higienske in medicinske pripomočke ter zdravila.

Evropska unija je aktivirala mehanizem civilne zaščite in bo Armeniji namenila 5,2 milijona evrov za pomoč razseljenim osebam, pa je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo Armenijo v petek obiskal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, da bi ocenil nadaljnje potrebe po pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!