Asteroid se je precej približal Zemlji: znanstveniki ga budno spremljajo

Magazin 02. Feb 202409:40 0 komentarjev
asteroid, 2008 OS7, Nasa
Asteroid 2008 OS7 (Foto: Zajem zaslona/NASA)

Kot nogometni stadion velik asteroid se bo danes zelo približal Zemlji. Zaradi njegove bližine in potencialne nevarnosti ga spremljajo znanstveniki. Preberite, kaj bi se zgodilo, če bi se nenadoma usmeril proti nam.

Kot nogometni stadion velik asteroid bo danes popoldne preletel Zemljo. V najbližji točki bo našemu planetu razmeroma blizu, zato ga znanstveniki budno spremljajo.

Asteroid 2008 OS7 s povprečnim premerom okoli 280 metrov je pridrvel s hitrostjo skoraj 18 kilometrov na sekundo. Najbližje nam je bil ob 15.41 po srednjeevropskem času in takrat je bil od nas oddaljen približno 2,7 milijona kilometrov. V astronomskih merilih je to blizu, samo sedemkrat toliko, kot je od nas oddaljena Luna.

Asteroid 2008 OS7 ni viden s prostim očesom, lahko ga pa spremljate na Nasinem virtualnem sledilniku asteroidov, virtualni teleskop Projekt pa je dogodek prenašal v živo.

Asteroid obkroži Sonce vsakih 962 dni, tako da se bo naslednjič vrnil leta 2026, čeprav se bo naslednjič približal šele leta 2037 na 10 milijonov milj, poroča Forbes.

2008 OS7, asteroid, virtual telescope project, virtualni teleskop
2008 OS7 (Foto: Zajem zaslona/THE VIRUTAL TELESCOPE PROJECT/Gianluca Masi)

Kaj bi se zgodilo, če bi 2008 OS7 udaril v Zemljo?

Če bi se asteroid 2008 OS7 v točki, ko je Zemlji najbližje, nenadoma usmeril naravnost proti našemu planetu, nas vsekakor ne bi zadel že jutri. Pojutrišnjem pa. Če hitrost asteroida, 18 kilometrov na sekundo prevedemo v kilometre na uro, to znaša 64.800 kilometrov na uro, to pa je zelo hitro. Za 2,7 milijona kilometrov bi tako asteroid potreboval le 41 ur, kar je zelo malo za ukrepanje.

To je sicer zelo preprost izračun in zagotovo napačen, saj na primer ne upošteva, da se Zemlja in asteroid ves čas premikata in še kakšnega drugega dejavnika. Naredili smo ga bolj zato, da bi dobili malo občutka za stvari, ki se dogajajo v vesolju.

Nasa ocenjuje, da je v našem sončnem sistemu 1.303.867 asteroidov. Tiste, ki so oddaljeni manj kot 7,4 milijona kilometrov od Zemlje in imajo premer večji od 150 metrov, pa označuje kot “potencialno nevarne predmete”, zato spremlja njihovo potencialno nevarnost.

Velikost predmetov, ki padejo na Zemljo iz vesolja, je pomemben dejavnik, na podlagi katerega lahko znanstveniki ocenijo, kakšno škodo bi ob trku povzročili. Upoštevati pa je treba tudi druge dejavnike, kot so masa, hitrost, pa tudi kot, pod katerim udarijo v naš planet in seveda, kam.

Med simulacijo hipotetičnega trčenja Zemlje z asteroidom, ki so jo opravili pri Nasi, so ocenili, da lahko asteroid s premerom približno 300 metrov (to je red velikosti asteroida 2008 OS7) povzroči opustošenje celine, poroča spletna stran space.com. Pri trku bi se namreč sprostilo 2.000 megaton energije. To je 133.000-krat toliko kot energija, ki jo je sprostila atomska bomba, ki je opustošila Hirošimo.

Smo pa pred časom pisali članek, da je Nasa precej natančno izračunala, kdaj nas bo zadel asteroid z močjo 22 atomskih bomb iz Hirošime.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!