Astronomi v vesolju odkrili nenavaden objekt: nadeli so mu prav posebno ime

Magazin 15. Feb 202411:08 0 komentarjev
Drakulin sendvič, zvezda, vesolje, protoplanetarni disk
Drakulin sendvič (Foto: ARXIV.ORG)

Novoodkriti objekt v vesolju nosi zanimivo ime. Za astronome pa je zanimiv ne samo zaradi imena, ampak ker lahko predstavlja povsem nekaj novega.

Vesolje je polno nenavadnih objektov nenavadnih oblik, ki ljudem razburkajo domišljijo.

Eden takšnih, ki ga je nedavno odkrila skupina znanstvenikov na čelu z astronomom Ciprianom T. Bergheo iz ameriškega mornariškega observatorija, je odkritelje spomnil na izpeljanko urugvajskega chivita, sendviča z veliko mesa, imenovan Dracula Chivito, kar bi lahko prevedli kot Drakulov sendvič, poroča portal Science Alert.

“Poročamo o odkritju velikega protoplanetarnega diska z robom,” so v poročilu, objavljenem na spletnem portalu Arxiv, zapisali odkritelji. To pomeni, da gre za območje okoli zvezde, obdane z debelim diskom prahu in plinov, kjer nastajajo planeti. Gre za enega največjih znanih diskov na nebu in verjetno za mlad sistem, so še zapisali v poročilu.

Zakaj Drakulov sendvič?

Ime, ki so za izbrali, ni naključno. Pogled na disk od strani v resnici spominja na hamburger ali sendvič in je odkritelje spomnil na podobno oblikovan objekt, ki so ga v naši galaksiji odkrili že leta 1985 in ga poimenovali Gomezov hamburger, po odkritelju Arthurju Gomezu. Ta disk so kasneje, leta 2008, prepoznali kot mlado zvezdo, ki je od nas oddaljena približno 900 svetlobnih let. Poleg tega je na slikah objekta (leva slika) mogoče videti tudi dve črti, ki sta odkritelje spominjali na “vampirske podočnike”.

Drakulov sendvič je po prvih meritvah od nas malce bolj oddaljen kot Gomezov hamburger, saj so njegovo oddaljenost ocenili na 300 parsekov, kar je približno 978 svetlobnih let daleč (parsek, oznaka “pc”, je ena od astronomskih enot za izražanje razdalj v vesolju, op. a.).

Prav tako so na podlagi izmerjenega sevanja ocenili, da gre za vročo zvezdo, z maso približno petine Sončeve mase in s temperaturo 8.000 kelvinov, ki jo obdaja disk velikosti 1.650 astronomskih enot. (Astronomska enota – oznaka “AU” je prav tako enota za izražanje razdalj v vesolju; ena AU je enaka povprečni razdalji med Zemljo in Soncem, 150 milijonov kilometrov, op. a.).

“Chivito” in “hamburger” morda predstavljata nov razred zvezd

Po mnenju astronomov bi lahko oba “sendviča” predstavljala nov razred novorojenih zvezd, o katerih vemo zelo malo. To pa zato, ker niti Drakulov sendvič niti Gomezov hamburger nista v tipičnem okolju za mlade zvezde, znanem kot zvezdne jasli.

To so območja, bogata s snovmi, iz katerih nastajajo nove zvezde in v njih običajno hkrati obstaja več mladih zvezd. Za oba “sendviča” pa se zdi, da zvezdi lebdita v razmeroma praznem prostoru in ni veliko namigov o tem, kako sta se tam rodili.

Odkritje predstavlja novo priložnost za preučevanje procesa nastajanja zvezd, hkrati pa kaže, da so izolirane mlade zvezde morda pogostejše, kot smo mislili. Še vedno pa ostaja veliko vprašanj, kako so se znašle tam, kjer so – povsem same, v temi vesolja.

Po “srečnem naključju” odkriti Drakulov sendvič pomeni, da je takšnih osamljenih diskov v vesolju še več in čakajo na odkritje, so v poročilu zapisali astronomi, ki so ga poslali tudi v astronomsko revijo The Astrophysical Journal Letters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!