Tik pred odhodom Švarc Pipan predlagala še razrešitev tesnega sodelavca

Slovenija 15. Feb 202409:24 > 21:47 28 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Po informacijah N1 je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan danes predsedniku vlade Robertu Golobu poslala odstopno izjavo. Premier Golob je njen odstop sprejel in ga je že poslal v državni zbor. Z njenim odstopom se bodo poslanci tako lahko seznanili že na jutrišnji izredni seji državnega zbora. Švarc Pipan je še pred podpisom odstopne izjave vladi predlagala, da s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje razreši Igorja Šoltesa, kar je vlada tudi storila.

Po izbruhu afere sodna stavba, zaradi katere je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan v začetku preteklega tedna premierju Robertu Golobu ustno ponudila svoj odstop s položaja, je po informacijah N1 Švarc Pipan danes predsedniku vlade poslala odstopno izjavo.

Premier je njen odstop že sprejel in o tem obvestil državni zbor. Ni pa sporočil, kdo bo začasno vodil pravosodno ministrstvo. Tako tudi še ni jasno, ali bo obveljal dogovor med Golobom in predstavniki SD, da bo to začasno opravljal predsednik vlade sam. Po nekaterih namigih bi utegnil premier Golob obvestilo, kdo bo za največ tri mesece nasledil Švarc Pipan, v državni zbor poslati jutri, ima pa po poslovniku državnega zbora za to deset dni časa. Kot določa ustava, mora do postavitve novega ministra tekoče posle opravljati dotedanji minister.

“Zahvaljujem se ti za zaupanje in tvorno sodelovanje, tebi in celotni Vladi Republike Slovenije pa želim uspešno delo v dobro državljank in državljanov,” je v odstopni izjavi premierju Robertu Golobu zapisala Dominika Švarc Pipan.

V zadnjih dneh je bilo slišati ugibanja, ali bi utegnil Golob že zelo hitro najti ime kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo. Novega kandidata naj bi glede na dogovor iskali skupaj s SD. Poiskali naj bi “čim boljšega strokovnjaka”, šele nato pa bodo razmišljali o “koalicijski matematiki”, je pred dnevi dejal podpredsednik vlade iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

Z odstopom z ministrskega položaja postane brezpredmetna tudi interpelacija o delu Švarc Pipan, ki jo je vložila SDS.

Vlada je na predlog Švarc Pipan s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje razrešila Igorja Šoltesa zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti. Šoltesu bi funkcija prenehala skupaj z odstopom ministrice za pravosodje. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež, ki začasno zaseda tudi mesto glavnega tajnika stranke SD, pa je v današnji oddaji Tarča Televizije Slovenija povedal, da so razrešitev Šoltesa podprli tudi predstavniki SD v vladi, “saj tudi zanj veljajo kriteriji o objektivni odgovornosti”.

Igor Šoltes (foto: Borut Zivulovic/BOBO)

Dominika Švarc Pipan in Robert Golob sta se v torek sestala, pravosodna ministrica pa je premierju predala tudi poročilo o svojih ugotovitvah glede nepravilnosti pri nakupu nove sodne stavbe na Litijski cesti. Švarc Pipan po sestanku s premierjem vsebine poročila ni želela komentirati, iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili le, da je premier Golob poročilo prejel.

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je pravosodno ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta  je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

V ponedeljek, ko je bil dan razčiščevanj in iskanja poti iz globoke krize v stranki SD, so bili člani konference SD do potez Dominike Švarc Pipan precej kritični. Ocenili so, da oseb, kot je Švarc Pipan, stranka ne bi smela več postavljati na ministrske položaje, saj da je s svojimi potezami znatno oslabila ugled stranke.

Dominika Švarc Pipan ni bila vabljena na ponedeljkovi seji predsedstva in konference SD, čeprav je članica omenjenih organov stranke. Švarc Pipan je v ponedeljek zvečer iz stranke SD izstopila.

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank zadovoljni, da je Švarc Pipan vendarle odstopila

“Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane,” je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj komentiral vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki naj jo raziščejo organi pregona. “Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo,” je dejal.

“Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira,” je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da je bil današnji odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Meni, da so se zadeve na ministrstvu, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo.

Ocenil je, da je bil sam proces “morda malo predolg”, saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. “Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene,” je poudaril.

“Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno,” je poudaril Vatovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje