Odgovor Anžeta Logarja, ki ga marsikdo ni pričakoval

Slovenija 15. Feb 202410:25 11 komentarjev
N1 SOOČENJE med Logarjem in Pirc Musar
Aljaž Uršej/N1

Potem ko so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, torej trije poslanci SDS, zavrnili podpis izjave, s katero bi se zavezali, da bodo do konca mandata ostali člani stranke in njene poslanske skupine, Logar za N1 odgovarja na vroče vprašanje, ali bo zdaj povlekel tudi naslednjo potezo, zapustil stranko SDS in njeno poslansko skupino ter ustanovil svojo.

Potem ko so Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, torej trije poslanci SDS, zavrnili podpis izjave, s katero bi se zavezali, da bodo do konca mandata ostali člani stranke in njene poslanske skupine, je na dlani vprašanje, ali se bo zdaj Logar le odločil za naslednji korak in skupaj z Evo Irgl ter s poslancem Kalohom zapustil stranko SDS in njeno poslansko skupino ter ustanovil svojo?

Pogoj za ustanovitev nove poslanske skupine v državnem zboru so namreč najmanj trije poslanci.

Prav to pričakuje tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, dejal: “Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili.”

Na vprašanje, ali poslanska skupina SDS razpada, pa je Janša za N1 dejal: “Ne gre za razpad, niti za presenečenje. Gre pa zato, da skladno z odločitvami sveta in izvršilnega odbora SDS politična slika postane jasna dovolj zgodaj. Ne pa tako, da se neka lista pač pojavi dva meseca pred volitvami, kot se je Virantova lista, in to potem prinese škodo predvsem nam.”

Logar je v svojem prvem odzivu Janši odgovoril, da “potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti in razumevanje ter spoštovanje drug drugega, brez nepotrebnega etiketiranja”.

Ni pa se izrekel o tem, ali bo z Evo Irgl in Dejanom Kalohom zdaj tudi zapustil SDS in njeno poslansko skupino ter ustanovil svojo, kar pa bi bil obenem tudi že odločnejši korak v smeri nove, Logarjeve stranke.

BSF Janša in Logar
N1

Toda očitno bo Logar kljub že precej zaostrenim odnosom z Janšo v poslanski skupini te stranke ostal. Na vprašanje N1, ali zdaj zapušča stranko, njeno poslansko skupino in ustanavlja svojo, je Logar namreč odgovoril: “O tem ne razmišljam in ostajam poslanec v poslanski skupini SDS. V zapisu na Facebooku opozarjam, kako pomembno je sodelovanje in kam je odrekanje sodelovanja pripeljalo trenutno koalicijo. Še naprej nameravam krepiti ključna sporočila Platforme z iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti.”

Po poslovniku državnega zbora nobenega poslanca ni mogoče izključiti iz poslanske skupine. Lahko izstopi le sam, kar se je nazadnje zgodilo v primeru Mojce Šetinc Pašek, ki jo je Gibanje Svoboda izključilo iz stranke, po mesecu dni pa je zapustila še poslansko skupino. Če bi Logar sam zapustil poslansko skupino, pa bi bil glede na statut stranke črtan iz članstva SDS. Enako bi se zgodilo, če bi na volitvah kandidiral na konkurenčni listi kandidatov.

Več političnih analitikov že ocenjuje, da Logarju ta drža ne koristi. Luka Lisjak Gabrijelčič je denimo na omrežju X zapisal: “S tem, da se (Logar; op. a.) pusti dobesedno pehati v izjavljanje o svojih namenih, izgublja vso verodostojnost. In zapravlja moment. Oziroma ga je že davno zapravil. Kljub temu, če se bo primadona vendarle opogumila in dala karte na mizo, bo po mojem še vedno dovolj ljudi, ki bi bili pripravljeni voliti za njegovo stranko. Ne vem pa, ali bo v njem še kdo videl liderja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje