Italija zvišala stopnjo pripravljenosti zaradi virusa denge. Kakšni so simptomi?

Svet 14. Feb 202418:31 0 komentarjev
Letališče
Foto: PROFIMEDIA

Italija je dvignila stopnjo pripravljenosti zaradi virusa denge. Ob tem je pristanišča in letališča pozvala, naj posvečajo več pozornosti blagu, ki prihaja iz držav z visokim tveganjem za okužbe z virusom.

Italijansko ministrstvo za zdravje je v torek dvignilo stopnjo pripravljenosti zaradi globalnega porasta števila okužb z virusom denge, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob tem je pristanišča in letališča pozvalo, naj povečajo pozornost pri blagu, ki prihaja iz držav z visokim tveganjem za okužbe z virusom.

Ministrstvo za zdravje je navodilo izdalo, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno sporočila, da presenetljivo povečanje števila okužb z virusom denge po svetu predstavlja potencialno grožnjo javnemu zdravju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kakšni so simptomi?

Denga je virusna vročinska bolezen, ki jo prenašajo komarji. Pojavlja se v tropskih in subtropskih predelih sveta, predvsem v urbanih predelih Afrike, Srednje in Južne Amerike, jugovzhodne Azije, vzhodnega Sredozemlja in zahodnega Pacifika, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Okužba z virusom denge poteka najpogosteje brez simptomov. Kadar se simptomi pojavijo, je bolezen največkrat podobna gripi. Glavni simptomi in znaki so visoka vročina, hud glavobol, bolečine za očmi, v mišicah in sklepih ter izpuščaji. Pri petih odstotkih okuženih oseb bolezen lahko napreduje v hemoragično vročico, ki lahko ogroža življenje. Huda oblika bolezni lahko povzroči krvavenje dlesni, bolečine v trebuhu in v nekaterih primerih celo smrt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!