Atenčani so se zbudili v oblak dima, požar v bližini še divja

Svet 04. Avg 202112:15 > 20:00
Delite:
Gozdni požar v bližini Aten
Foto: Giannis Panagopoulos/via Reuters

Prebivalci Aten so se zbudili v oblaku dima, ki ga je v mesto zaneslo s požara ob vznožju gore Parnita severno od prestolnice. V kraju Varimpompi kakih 30 kilometrov severozahodno od Aten so ognjeni zublji v torek in ponoči opustošili več deset podjetij, lokalov in domov.

Varipompi je obiskal grški premier Kiriakos Micotakis in razmere označil za “nočno moro”.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so razmere zdaj že boljše, potem ko je bilo v torek kot mesto duhov, saj so z območja evakuirali več kot 300 ljudi. Ogenj je uničil več deset poslopij, a gasilci so ga večinoma že omejili in računajo, da jim ga bo danes uspelo spraviti pod nadzor.

Z ognjem se jih bori okoli 500 ob pomoči petih helikopterjev in na desetine letal. Danes se je veter umiril, zato upajo na uspeh, preden se bo znova okrepil.

Požar na gori Parnita je izbruhnil v torek, prejšnji teden je ogenj pustošil po gori Penteli. Gre za dve od štirih gora, ki obkrožajo atensko kotlino. Območje je že dober teden v primežu ekstremnega vročinskega vala, ko temperature ponekod presegajo 43 stopinj Celzija.

V Grčiji so v torek našteli skoraj 80 požarov, od tega 40 večjih in aktivnih. Danes poleg omenjenega pustošita vsaj še dva gozdna požara, eden na polotoku Peloponez in drugi na otoku Evija. Gori tudi na otokih Rodos in Kos.

Na otoku Evija je ogenj uničil najmanj 150 domov. Gasilci so posvarili, da je požar težko spraviti pod nadzor zaradi gričevnate pokrajine in slabe vidljivosti. Evakuirali so že številne ljudi, trije menihi iz samostana Sveti David pa so se uprli. Policija je za AFP potrdila, da bodo menihe prisilili v evakuacijo, če bo njihovo življenje ogroženo.

Komentari

Vaš komentar