Avstralski premier Franciji sporoča: “Ne obžalujem svoje odločitve”

Svet 19. Sep 202116:15 > 16:16 1 komentar
Scott Morrison
Henry Nicholls/REUTERS

Napetosti med Francijo, ZDA in Avstralijo, ki jih je sprožila avstralska odločitev – država se je namesto za francoske konvencionalne podmornice odločila za ameriške oziroma britanske podmornice na jedrski pogon – se še niso polegle.

#related-news_0

Iz Pariza se še naprej vrstijo sporočila o tem, da so zavezniki Francijo izdali, iz Elizejske palače pa so sporočili, da se bosta francoski predsednik Emmanuel Macron in ameriški predsednik Joe Biden v naslednjih dneh o odnosih med državama pogovarjala po telefonu. Pobuda za pogovor je prišla iz Bele hiše.

Spomnimo, Francija je v petek na pogovore poklicala svojega veleposlanika v ZDA in Avstraliji. Za to doslej nevideno potezo se je odločila po tem, ko so Avstralija, ZDA in Velika Britanija napovedale sklenitev strateškega zavezništva (Aukus), ki predvideva, da bo Avstralija od ZDA in Velike Britanije dobila podmornice na jedrski pogon. V Canberri so zaradi tega preklicali nakup konvencionalnih podmornic francoskega podjetja Naval Group, vreden več deset milijard ameriških dolarjev.

Joe Biden
Tom Brenner/REUTERS

Francija o izdaji, Avstralija o nacionalnem interesu

V Franciji so bili tako tudi ta konec tedna kritični do Avstralije. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je v sobotnem pogovoru za televizijo France 2 Avstralijo obtožil laganja, dvoličnosti, izdaje zaupanja in nespoštovanja. Kot je ocenil, so odnosi med zavezniškimi državami v “resni krizi”.

“To, da smo prvič v zgodovini odnosov med ZDA in Francijo svojega veleposlanika poklicali domov na posvetovanja, je resno politično dejanje, ki odraža razsežnost krize med našima državama,” je poudaril Le Drian.

Spor med ZDA in Francijo, Nato zaveznicama, je prvi spor tovrstnih razsežnosti. Francija je, denimo, zaveznikom čez lužo vojaško pomoč in posojila nudila že v času ameriške osamosvojitvene vojne (1775 – 1783).

Medtem ko francoski minister ni skoparil s kritiko, pa v Canberri branijo svojo odločitev. Vztrajajo, da so Parizu že več mesecev dopovedovali, da konvencionalne podmornice Avstralije ne bodo ustrezno obvarovale pred tveganji.

“Ne obžalujem odločitve, s katero smo avstralski nacionalni interes postavili na prvo mesto,” je povedal avstralski premier Scott Morrison. Morrison se je pri tem skliceval na “vse slabšo strateško okolje”. Kitajskega delovanja (v Južnokitajskem morju in širše v regiji), ki ga zahodne zaveznice vidijo kot tveganje oziroma grožnjo, pa eksplicitno ni omenil, navaja medijska hiša Al Džazira.

Tudi avstralski obrambni minister Peter Dutton je v današnjem pogovoru za avstralski Sky News zatrdil, da je bila avstralska vlada glede svojih pomislekov s Francijo “odkrita, odprta in iskrena”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje