Avstralski škof obtožen serije spolnih zlorab otrok

Svet 22. Feb 202410:27 2 komentarja
Christopher Saunders
Foto: REUTERS

V sredo so avstralske oblasti v mestu Broom aretirale 74-letnega upokojenega škofa Christopherja Saundersa. Obtožen je dveh posilstev, 14 nezakonitih in nespodobnih napadov ter treh nespodobnih ravnanj z otroki kot oseba z avtoriteto.

Avstralska policija je v okviru preiskave spolnih zlorab v sredo aretirala upokojenega škofa Christopherja Saundersa. Obtožen je posilstva in drugih spolnih zlorab otrok in mladostnikov med letoma 2008 in 2020. Saunders je eden najvišjih katoliških klerikov, ki se sooča s tovrstnimi obtožbami.

74-letnega Saundersa, ki se je umaknil s položaja leta 2020, ko so obtožbe prvič prišle v javnost, so aretirali v sredo na njegovem domu v mestu Broome na severozahodu države, je sporočila policija v zvezni državi Zahodna Avstralija.

Saunders je v dveh točkah obtožen posilstva, v 14 točkah nezakonitega in nespodobnega napada ter v treh točkah nespodobnega ravnanja z otrokom kot oseba z avtoriteto, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Očitana kazniva dejanja naj bi se med letoma 2008 in 2014 zgodila v zahodnoavstralskih mestih Broome, Kununurra in aboriginski staroselski skupnosti Kalumburu.

Poleg pokojnega avstralskega kardinala Georgea Pella, ki je bil zaprt in nato oproščen, je Saunders najvišji katoliški uradnik v državi, ki je obtožen kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok.

Domnevna kazniva dejanja so se zgodila v mestih Broome, Kununurra in aboriginski skupnosti Kalumburu v zaledju na severozahodu Avstralije med letoma 2008 in 2014, poroča britanski BBC. Saunders je vse od pojava obtožb te zanikal, prav tako se namerava za nedolžnega izreči na sodišču.

Po njem poimenovali celo pivo

Saunders, ki je bil v škofa prvič posvečen leta 1976. Večino svoje kariere je preživel v regiji Kimberley na severozahodu države, leta 1996 pa je bil imenovan za škofa Broomeja. Škofija se razteza na približno 770.000 kvadratnih kilometrih – območje približno velikosti Turčije – in zajema nekatere najbolj oddaljene dele države.

Znan je bil po druženju, zagovorniškem delu, na taborjenjih in ribolovu pa je rad spremljal tudi mlade moške. Veljal je za pomembno osebnost v lokalni skupnosti. Po njem so poimenovali celo eno od lokalnih piv.

Pred leti brez ovadbe zaradi pomanjkljivih dokazov

Policija je leta 2018 in 2020 že preiskovala Saundersa, ki je bil takrat še škof v Broomu. Vendar zaradi pomanjkanja dokazov državni tožilec ni vložil ovadbe. Vatikan je nato sprožil lastno notranjo preiskavo.

Primer je znova vzbudil pozornost septembra lani, ko so avstralski mediji objavili dele poročila Vatikana, ki je navajalo, da je bil Saunders osumljen spolnega napada na štiri domorodne najstnike in da je še 67 mladostnikov izpostavil spolnemu vedenju ali nadlegovanju.

Papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Papež ga je leta 2020 začasno umaknil

Zaradi obtožb o zlorabi se je Saunders leta 2020 začasno umaknil s funkcije broomskega škofa. Avgusta 2021 je papež Frančišek sprejel njegov odstop, vendar je ostal zaslužni škof. Saunders je vseskozi zanikal obtožbe.

Avstralska katoliška škofovska konferenca je v današnji izjavi obljubila, da bo sodelovala s policijo, in ob tem navedla, da so obtožbe zoper Saundersa “zelo resne in globoko zaskrbljujoče”. “Prav in primerno je, da se vse obtožbe temeljito raziščejo,” je dejal perthski nadškof Timothy Costelloe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje