Avstrija načrtuje spremembe: kje bo v prihodnjem morda prepovedano kaditi?

Svet 17. Dec 202213:58 1 komentar
Kajenje
PROFIMEDIA

V Avstriji nameravajo s prihodnjim letom zaostriti protikadilsko zakonodajo in prepoved kajenja razširiti na dodatne zunanje javne površine. Po novem bo predvidoma prepovedano kaditi med drugim v avtu, v katerem bodo otroci, na otroških igriščih ter rekreacijskih površinah za otroke in mladino, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prepoved kajenja v restavracijah, ki velja od 1. novembra 2019, naj bi po načrtih ministra za zdravje Johannesa Raucha iz stranke Zelenih v Avstriji prihodnje leto razširili na dodatne zunanje javne površine. Po poročanju časnika Der Standard je sprememba zakona o zaščiti kadilcev in nekadilcev “v končnem usklajevanju”. Načrte je potrdil tudi tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje.

V začetku prihodnjega leta naj bi tako pregledali novelo zakona, s katero bi kajenje prepovedali na otroških igriščih in rekreacijskih površinah za otroke in mladino ter v avtomobilih, v katerih so otroci. V prihodnje naj bi podobne omejitve uvedli tudi za uporabo nikotinskih vrečk, navaja APA.

O nadaljnjih preventivnih ukrepih, kot je prepoved kajenja v javnih stavbah in na drugih javnih mestih, je treba v družbi široko razpravljati, da bi našli potrebno podporo, so pojasnili na ministrstvu.

Nova Zelandija je ravno ta teden potrdila zakon, v skladu s katerim bo za tiste, ki so rojeni 1. januarja 2009 ali pozneje, praktično nemogoče zakonito kupiti cigarete v tej državi. O tovrstni splošni prepovedi prodaje cigaret od določenega leta rojstva v Avstriji trenutno še ne razpravljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje