Slovenija kritična do Avstrije: Podaljšanje nadzora na meji je neutemeljeno

Slovenija 08. Nov 202213:59 4 komentarji
Avstrijska meja
PROFIMEDIA

Slovenija se je odzvala na podaljšanje notranjega nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo, za katerega se je oktobra ponovno odločila vlada na Dunaju. Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, odločitev o podaljšanju nadzora ocenjujejo kot neutemeljeno, Slovenija pa pričakuje ukinitev tovrstnega nadzora.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je sporočilo, da Slovenija odločitev sosednje Avstrije o ponovnem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo ocenjuje kot “neutemeljeno oziroma da avstrijska stran ni dokazala obstoja nove grožnje varnosti”.

Avstrija je, kot so spomnili na MZZ, v prvi polovici oktobra obvestila Evropsko komisijo, Evropski parlament in države članice, da za obdobje od 12. novembra letos do 11. maja prihodnje leto podaljšuje nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo. Na Dunaju so sprejetje ukrepa argumentirali s povečanjem migracijskih tokov, ki so med drugim posledica vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, in aktivnostmi organiziranih skupin tihotapcev.

Slovenija, ki je do ponovnega podaljšanja nadzora na slovensko-avstrijski meji kritična, pričakuje, da bo Avstrija začasni nadzor ukinila, pri čemer so na Mladiki poudarili pomen “vzajemnega sodelovanja držav članic pri soočanju z grožnjami nevarnosti”, ki izhaja tudi iz Zakonika o schengenskih mejah.

Kot so spomnili, je Sodišče Evropske unije aprila letos odločilo, da lahko začasni mejni nadzor na podlagi 25. člena omenjenega zakonika – tj. resna grožnja javnemu redu ali notranji varnosti v državi – traja največ šest mesecev. Država članica lahko po navedbah ministrstva podaljša začasni mejni nadzor le, kadar se sooči z novo resno grožnjo, ki se razlikuje od prvotne.

avstrijska policija
PROFIMEDIA

Slovenija v tem primeru tako ocenjuje, da se Avstrija ne sooča z novo grožnjo. V odgovoru na navedbe Avstrije, ki kot razlog za podaljšanje nadzora navaja migracije, so iz MZZ sporočili, da statistični podatki obeh strani kažejo, da je število nezakonitih prehodov meje in vrnjenih oseb nizko in primerljivo številkam iz prejšnjih let.

Slovenija prav tak tako pričakuje, da bo Evropska komisija v prihodnje bolj dosledno ocenjevala utemeljenost začasnih mejnih nadzorov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje