Avstrijska policija izsledila tihotapca, odgovornega za smrt dveh prebežnikov

Svet 14. Dec 202115:25 > 15:25 0 komentarjev
Kombi, ki je prevažal begunce
V tem kombiju se je gnetlo 29 prebežnikov. (Profimedia)

Avstrijska policija je izsledila tihotapca, ki naj bi bil odgovoren za smrt dveh beguncev konec oktobra na avstrijskem Gradiščanskem. To naj bi bil 19-letni Latvijec, ki so ga v njegovi domovini že aretirali in trenutno v priporu čaka na izročitev Avstriji, je sporočila policija na Gradiščanskem.

Avstrijska policija je 19. oktobra na meji z Madžarsko ustavila minibus, v katerem se je gnetlo 29 migrantov, dva med njimi pa sta med potjo umrla. Vozilo so v kraju Siegendorfer Puszta ustavili avstrijski vojaki, ker jim je bilo sumljivo. Voznik je ob tem zbežal, iz minibusa pa so začeli bežati tudi potniki, a jih je policija večinoma uspela ujeti.

Večinoma je šlo za Sirce in Kurde, same moške, njihovo zdravstveno stanje pa je bilo načeloma dobro in niso potrebovali zdravniške pomoči. Oba pokojna sta bila Sirca in naj bi bila po prvih ocenah policije v slabem fizičnem stanju in dehidrirana še pred začetkom poti, med katero sta se nato zadušila.

Voznik minibusa, ki mu je oktobra uspelo zbežati, naj bi bil 19-letni Latvijec, ki so mu zdaj v njegovi domovini na osnovi evropskega pripornega naloga vendarle stopili na prste.

Kot je pojasnila policija, so sicer po tragičnem dogodku sprožili širšo preiskavo proti mednarodni združbi, ki je v Avstrijo tihotapila predvsem migrante iz Afganistana in Sirije. V okviru te operacije so v Avstriji aretirali 12 tihotapcev, še osem pa na Madžarskem, in ti so jih na koncu pripeljali do omenjenega voznika. Preiskavo je medtem konec novembra iz rok deželnega prevzel zvezni kriminalistični urad.

Avstrijska zvezna dežela Gradiščanska je bila že pred tem prizorišče tragedije z migranti, ko so konec avgusta 2015 v hladilnem prostoru tovornjaka odkrili trupla 71 ljudi, večinoma beguncev iz Afganistana, Sirije, Iraka in Irana. Vsi so se v hermetično zaprtem prostoru zadušili. Med njimi so bile tudi tri družine z več otroki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!