Avstrijski minister v Prištini: dialog naj se konča s priznanjem Kosova

Svet 14. Jun 202217:55 1 komentar
Alexander Schallenberg
PROFIMEDIA

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je med današnjim obiskom na Kosovu poudaril, da je naravno, da se dialog med Beogradom in Prištino konča s popolno normalizacijo odnosov in priznanjem Kosova, poročajo tuje tiskovne agencije. Poudaril je tudi pomen integracije držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo za varnost Evrope.

Schallenberg je po srečanju s kosovsko zunanjo ministrico Doniko Gervalla-Schwarz izpostavil, da napad Rusije na Ukrajino vidi tudi kot poziv Evropski uniji, da upošteva težnje držav Zahodnega Balkana za članstvo v EU in uresniči obljubo, ki jo je dala že pred 19 leti v Solunu o integraciji regije.

“Treba je začeti pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo ter liberalizirati vizumsko politiko za Kosovo,” je dejal. Napovedal je, da bo Avstrija to vprašanje odprla na naslednjem vrhu Evropske unije, saj je širitev geostrateški instrument, ki bo zagotovil stabilnost in varnost.

Pomembno vlogo Avstrije pri integraciji držav Zahodnega Balkana v EU je izpostavila tudi Gervalla-Schwarz. “Avstrija je pomemben steber za zastopanje interesov naše regije, v tem primeru tudi Kosova. Avstrija in Kosovo delita stališče, da je čas, da pogovore o integraciji v EU zamenjajo konkretna dejanja,” je dejala. Dotaknila se je tudi dialoga z Beogradom in poudarila, da je Kosovo storilo nekatere konkretne korake, vendar mora Srbija prenehati blokirati ta proces.

Schallenberg je v ponedeljek obiskal tudi Beograd, kjer je pozval Srbijo, da glede vojne v Ukrajini uskladi svojo zunanjo politiko s politiko Unije oziroma se pridruži sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje