Avstrijski predsednik Van der Bellen bo obiskal Slovenijo

Slovenija 02. Dec 202216:25 0 komentarjev
Alexander van der Bellen
PROFIMEDIA

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja prihodnji četrtek in petek na uradnem obisku v Sloveniji, so za STA potrdili v uradu predsednika republike. Avstrijski predsednik naj bi po prvotnih načrtih Slovenijo obiskal že 25. novembra, a je obisk preložil, ker je zbolel za covidom-19.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen bo v Slovenijo prispel v četrtek, ko ga bo predsednik Borut Pahor gostil na večerji, uradni del obiska avstrijskega predsednika pa bo v petek. Takrat ga bo poleg gostitelja Pahorja po napovedih sprejela tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

O vsebini pogovorov in točnem programu obiska še ni podatkov. Je pa Pahor novembra po prvem srečanju z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar povedal, da sta se dogovorila, da bo ob zadnjem uradnem obisku Van der Bellna v času njegovega mandata v neformalnem delu prisotna tudi Pirc Musar. Kot je pojasnil, ji želi prenesti svoje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, med katere sodi tudi avstrijski predsednik.

Novoizvoljena predsednica bo sicer predsedniške obveznosti v celoti prevzela 23. decembra. Ob izvolitvi ji je čestital tudi Van der Bellen, ki je dodal, da se veseli nadaljnjega razvoja odličnih prijateljskih odnosov in bližnjih sosedskih vezi med državama, kot sta jih imela s Pahorjem.

Pahor in Van der Bellen sta se srečala že večkrat. Med drugim sta se leta 2020 skupaj udeležila dogodka ob 100. obletnici koroškega plebiscita, ko se je avstrijski predsednik v slovenščini koroškim Slovencem opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic. Ob odprtih vprašanjih pri uveljavljanju teh pravic ter podaljševanja avstrijskega nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo so sicer gospodarski in politični odnosi med državama dobri, državi tudi vzdržujeta reden in razvejan dialog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!