Avtobus s humanitarno pomočjo iz Maribora prispel v Harkov

Svet 03. Jul 202217:23 3 komentarji
Maribor
FACEBOOK (Fotografija je simbolična)

Avtobus, ki so ga Mariborčani napolnili s humanitarno pomočjo, je danes v zgodnjih popoldanskih urah prispel v pobrateno ukrajinsko mesto Harkov. Kljub manjši poškodbi med potjo, zlomilo se je namreč sprednje desno okno, na mariborski občini verjamejo, da bo uspešno izpolnjeval svoj namen, to je vozil prebivalce mesta v službo ali šolo.

Avtobus so v Harkov poslali, da bi služil prevozu delavcev na njihova delovna mesta in šolskih otrok v šole. S pomočjo množičnega odziva občanov so ga hkrati napolnili s pol tone najnujnejšega sanitetnega materiala, živil in higienskih pripomočkov.

Naložen na tovornjak je na pot v Ukrajino krenil v četrtek, 30. junija. Mariborski župan Saša Arsenovič je tedaj spomnil, da sta mesti pobrateni od leta 2012. “Vesel sem, da lahko na podlagi protokola diplomacije in kulture zdaj tudi v praksi stopimo skupaj in pomagamo ukrajinskim državljanom,” je dejal.

Na cilju je danes avtobus prevzela višja svetovalka za mednarodni protokol in sodelovanje mesta Harkov Mila Novakovska, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Mestna občina Maribor je sicer že prej ponudila pomoč ukrajinskim beguncem, ki so se pred vojno zatekli v štajersko prestolnico, zlasti v obliki zagotavljanja osnovnih življenjskih potrebščin, pa tudi začasne nastanitve v stanovanja iz fonda državnega stanovanjskega sklada.

Kratkoročno so beguncem zagotovil tudi bivanje v lokalnih hostlih in hotelih, v kateri so lahko ob prihodu brezplačno bivali do pet noči. Trenutno se na občini trudijo za čim hitrejšo vključevanje ukrajinskih beguncev v lokalno okolje, zlasti pri pridobivanju dovoljenj za bivanje in vključevanja v delovni proces.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje