Avtomobili Hrvatov vse starejši

Svet 21. Jan 202315:27 2 komentarja
Avtomobili Hrvatov vse starejši
PROFIMEDIA

Avtomobili Hrvatov so vse starejši. Lani je bila povprečna starost avta, registriranega na Hrvaškem, 14,6 leta.

Hrvati vozijo vse starejše avtomobile. V državi je bilo lani registriranih 2,5 milijona vozil s povprečno starostjo 14,6 leta, kar je 1,7 odstotka višja starost kot leto prej. Starih deset let ali več je bilo 67,7 odstotka vozil, kažejo pred kratkim objavljeni podatki Centra za vozila Hrvaške.

Vozila, stara od šest do devet let, so lani predstavljala 14,9 odstotka hrvaškega voznega parka. Delež vozil, starih od dve do pet let, je bil 12,85-odstoten, delež vozil, starih manj kot eno leto, pa 4,6-odstoten.

Tudi na hrvaških cestah je vse več avtomobilov na električni ali hibridni pogon. Število povsem električnih se je lani v primerjavi z letom 2021 povečalo za 57 odstotkov, število hibridnih pa za 66 odstotkov.

Od vseh vozil, ki so jih na Hrvaškem lani pripeljali na redni tehnični pregled, je bilo 18,6 odstotka tehnično neustreznih. V 23,8 odstotka primerov so se napake nanašale na žaromete, v 22,4 odstotka primerov pa na zavore.

“Staranje voznega parka nedvomno vpliva na prometno varnost, zato sta izrednega pomena redno vzdrževanje vozil in izvajanje tehničnih pregledov. Le z rednimi tehničnimi pregledi lahko zmanjšamo tveganje zase in za druge udeležence v prometu,” je ob tem poudaril predstavnik Centra za vozila Hrvaške Tomislav Škreblin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje