Se lahko zaradi električnih vozil kakšen most celo poruši?

Svet 03. Jun 202306:00
Promet na mostu
PROFIMEDIA

Ob naraščanju števila električnih avtomobilov se je začelo pojavljati tudi vprašanje, kakšen vpliv na prometno infrastrukturo bi lahko imela njihova teža. Električni avtomobili so namreč zaradi baterije lahko tudi nekajkrat težji od avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Kaj to pomeni za garažne hiše in mostove starejšega datuma?

Število električnih avtomobilov je v zadnjih letih začelo hitro naraščati. Eden glavnih ciljev proizvajalcev je čim daljši doseg, kar pa prinese tudi večje baterije. To vpliva tudi na večanje skupne mase električnih vozil, kar je začelo sprožati pomisleke o varnosti prometne infrastrukture starejšega datuma.

Mnogi strokovnjaki so zato že posvarili, da bi teža električnih avtomobilov, ki pri nekaterih modelih znaša tudi več ton (samo baterija običajno tehta okoli pol tone), lahko v prihodnosti predstavljala težavo predvsem za starejše večnadstropne garažne hiše.

Parkirna hiša
PROFIMEDIA

Menijo, da bi lahko katere izmed njih celo popustile pod težo vse večjega števila težkih električnih vozil, kar kliče po preventivnem ukrepanju. Pri tem pa je treba upoštevati še napovedi, da bo v EU po letu 2035 prepovedana prodaja novih avtomobilov na notranje zgorevanje, kar pomeni, da bo električnih vozil le še več.

V Združenem kraljestvu, kjer nameravajo prodajo avtomobilov na notranje zgorevanje prepovedati že pet let pred EU, že razpravljajo o tem problemu. Med drugim britanski strokovnjaki predlagajo uvedbo novih pravil, ki bi določala največjo dovoljeno težo na parkiriščih.

“Ne želim delovati panično, ampak zagotovo obstaja verjetnost, da se kakšna izmed pred več desetletji zgrajena parkirna hiša zaradi prevelike teže poruši,” meni britanski gradbeni inženir in strokovnjak za gradnjo parkirnih hiš Chris Whapples, ki je tudi eden izmed snovalcev novih pravil.

V Združenem kraljestvu je sicer po nekaterih podatkih okoli 6.000 večnadstropnih garažnih hiš. Mnoge so zgradili v 60. in 70. letih, ko so bila pravila gradnje bistveno drugačna od današnjih.

Garažne hiše pa niso edino, kar skrbi Britance. Varnostni pomisleki zaradi teže električnih avtomobilov se pojavljajo tudi pri drugi prometni infrastrukturi, predvsem pri starejših mostovih.

V Združenem kraljestvu so se tako že pojavili predlogi, da bi župani lokalnih občin preverili omejitev nosilnosti mostov, s čimer bi lahko preprečili morebitno zrušenje ob povečevanju števila težkih električnih avtomobilov.

Tudi nekateri britanski poslanci so že posvarili na prihajajoči problem, saj so električni avtomobili lahko tudi nekajkrat težji od navadnih. Pristojne za ceste in mostove so zato pozvali, da je treba to dejstvo vzeti v obzir.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.