Baltske države v Ukrajino pošiljajo orožje ameriške izdelave

Svet 20. Jan 202214:22 > 14:23 0 komentarjev
Antony Blinekn
Alex Brandon/REUTERS

Ameriški State Department je trem baltskim državam odobril, da lahko v Ukrajino, ki se je znašla pod velikim pritiskom zaradi kopičenja ruskih sil ob ukrajinsko-ruski meji, pošljejo orožje, ki je bilo poizvedeno v ZDA. Spomnimo, v Ukrajino sta orožje že poslali ZDA in Velika Britanija.

Predstavnik ameriškega State Departmenta je v Berlinu, kjer so potekali varnostni pogovori o Ukrajini, povedal, da so ZDA svojim baltskim zaveznicam dale zeleno luč, da v Ukrajino začnejo pošiljati orožje ameriške izdelave z namenom odvrnitve ruske agresije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Evropski zavezniki imajo vse, kar potrebujejo, da bodo lahko v prihodnjih dneh in tednih nadaljevali s krepitvijo varnosti Ukrajine,” je dodal neimenovani predstavnik State Departmenta. Natančnih količin in vrste orožja ni navedel, arzenali baltskih držav pa poročanju AFP med drugim vključujejo javeline, to je rakete za uničevanje tankov.

“Zgodovina nam kaže, da se popuščanje agresorju konča z veliko vojno. Tega si ne želimo. Vsaka država, ki se brani, mora imeti možnosti, da to tudi stori,” pa je za AFP dejal litovski obrambni minister Arvydas Anusauskas.

V bližini ukrajinske meje je od konca lanskega leta nameščenih več deset tisoč ruskih vojakov, tankov in topništva, kar je precej vznemirilo baltske države, ki so tudi članice Nata. Administracija predsednika Joeja Bidena je od lani odobrila približno 650 milijonov dolarjev za oborožitev Ukrajine, od tega samo prejšnji mesec 200 milijonov.

Medtem ko se Bidnova administracija hvali, da so njene pošiljke orožja največje v zgodovini ZDA, pa je Ukrajina izrazila upanje na dodatno in čim hitrejšo vojaško oskrbo, pri čemer so pošiljke iz bližnjih držav še posebej dragocene. Tudi Velika Britanija je Ukrajini nedavno poslala protitankovsko orožje.

Nasprotno pa pošiljke orožja v Ukrajino zavrača Nemčija. Po navedbah Deutsche Welle (DW) v Berlinu zagovarjajo stališče, da bi tovrstne pošiljke lahko povečale napetosti in otežile pogajanja. Koalicijski dogovor strank nemške vlade, ki jo sestavljajo socialdemokratska SPD, Zeleni in liberalna FDP, prav tako prepoveduje pošiljanje orožja na krizna območja, piše DW.

Potem ko je včeraj obiskal Kijev, ameriški državni sekretar Antony Blinken danes v Berlinu nadaljuje diplomatska prizadevanja za rešitev ukrajinske krize, ki jo je sprožila Rusija. Sestaja se z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock ter kolegi v okviru četverice zaveznic, ki ob ZDA vključuje še Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!