Bank of England ključno obrestno mero zvišala na najvišjo raven v 15 letih

Gospodarstvo 11. Maj 202314:21 0 komentarjev
Bank of England
PROFIMEDIA

Britanska centralna banka Bank of England se je danes odločila za dvanajsti zaporedni dvig ključne obrestne mere.

Zvišala jo je za 0,25 odstotne točke na 4,5 odstotka, kar je najvišja raven v 15 letih, poročajo tuje tiskovne agencije. Banka ocenjuje, da se bo inflacija na Otoku nižala počasneje, kot so prvotno pričakovali.

Kot opozarja centralna banka, so cene hrane ostale na visokih ravneh dlje časa, kot se je pričakovalo. To je posledica ruskega napada na Ukrajino in slabe žetve v nekaterih evropskih državah.

Centralni bankirji zdaj pričakujejo, da se bo indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) nižal počasneje, kot so pričakovali februarja letos. “Ostaja precejšnja negotovost glede hitrosti, s katero se bo inflacija cen življenjskih potrebščin vrnila na ciljno raven dveh odstotkov,” so v sporočilu za javnost zapisali na banki.

V zadnjem letošnjem četrtletju naj bi letna inflacija na Otoku padla na 5,1 odstotka, kar pomeni, da bo vlada tesno dosegla svoj cilj, da do konca leta prepolovi inflacijo.

Bank of England je pred tem ocenila, da bi se lahko indeks cen življenjskih potrebščin do sredine 2024 spustil na odstotek, zdaj pa napoveduje, da bo dosegla približno 3,4 odstotka.

Stopnja inflacije je bila marca na letni ravni pri 10,1 odstotka, ker je največ med državami skupine G7, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bank of England je začela denarno politiko zategovati decembra 2021, ko je bila ključna obrestna mera pri rekordno nizkih 0,1 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!