Nenavaden hrvaški otok, ki spominja na prstni odtis

Svet 04. Jun 202207:10 1 komentar
Hrvaški otok Bavljenac
TZ Šibenik

Med Zadrom in Splitom v bližini Vodic leži nenaseljen otoček Bavljenac, ki s ptičje perspektive zaradi oblike in kamnitih zidov spominja na prstni odtis.

Otok Bavljenac (nekateri uporabljajo tudi ime Baljenac) leži v šibeniškem arhipelagu, s površino le 0,14 kvadratnega kilometra. Zaradi oblike in kamnitih zidov s ptičje perspektive spominja na prstni odtis, tuji mediji so otok tako že preimenovali v “Fingerprint Island”. Nenaseljeni otok leži 1,5 kilometra zahodno od otoka Kaprije. Prav prebivalci Kaprij so v 19. stoletju na otoku začeli postavljati kamnite zidove.

Na otoku so prebivalci posadili vinsko trto, citruse in smokve, zemljo pa so pred vremenskimi vplivi zaščitili s kamnitimi zidovi, in sicer iz kamna, ki je ležal na otoku. Hkrati so zidovi označevali tudi meje med parcelami različnih lastnikov. Na otočku so skupaj postavili za več kot 23 kilometrov zidov. Postopek gradnje takšnih zidov se imenuje suhozid, saj med kamni ni nobenega veziva, ki bi kamne povezovalo skupaj. Unesco je veščino gradnje suhih kamnitih zidov leta 2018 vpisal na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, poleg Hrvaške pa so ta način gradnje uporabljali tudi v Sloveniji, Franciji, Grčiji, Italiji, Španiji, na Cipru in v Švici.

Otok je danes zaradi svojega videza priljubljena postojanka jadralcev in drugih turistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje