Belgijsko sodišče za napade v Bruslju leta 2016 spoznalo za krive več obtoženih

Svet 25. Jul 202321:13 0 komentarjev
Sojenje Bruselj teroristični napad
Foto: Profimedia

Na sodišču v Bruslju je bilo po sedemmesečnem sojenju zaradi terorističnih napadov v belgijski prestolnici, v katerih je 22. marca 2016 umrlo 32 ljudi, več kot 300 pa je bilo ranjenih, danes za krive spoznanih šest od desetih obtožencev, med njimi tudi Francoz Salah Abdeslam, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga je bilo obsojenih šest obtoženih, trije pa so bili oproščeni. Kazen jim bo izrečena septembra. Za enega od desetih obtoženih domnevajo, da je umrl v spopadih v Siriji. Salaha Abdeslama, ki je bil zaradi napadov 13. novembra 2015 v Parizu leta 2022 že obsojen na dosmrtni zapor, je sodišče spoznalo za krivega “umorov v terorističnem kontekstu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodbo je dvanajstčlanska porota sprejela po več kot dveh tednih posvetovanj brez stika z zunanjim svetom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Porota je odločila tudi, da so obtoženci odgovorni tudi za štiri druge smrtne žrtve, ki so umrle po napadih – bodisi po dolgi bolezni ali zaradi samomora. Uradno število smrtnih žrtev napadov v Bruslju se je tako povečalo z 32 na 35.

Belgijsko tožilstvo je junija zahtevalo, da se Abdeslama obsodi kot sostorilca v bombnih napadih v Bruslju marca 2016. Do napadov je prišlo le štiri mesece po napadih novembra 2015 v Franciji. Abdeslam je zavestno pomagal celici, ki je izvedla napade na bruseljsko letališče in postajo podzemne železnice 22. marca 2016, zato bi ga kot takega morali ustrezno obsoditi, četudi je bil aretiran štiri dni pred izvedbo napadov marca 2016, je junija opozorila zvezna tožilka Paule Somers.

Salah Abdeslam
PROFIMEDIA

Odgovornost tako za napade v Parizu kot tudi v Bruslju je prevzela skrajna skupina Islamska država, preiskovalci pa menijo, da jih je izvedla ista celica s sedežem v Belgiji, katere del je bil tudi Abdeslam.

Sojenje zaradi terorističnih napadov v belgijski prestolnici se je začelo novembra lani. To je bilo največje sojenje pred poroto v Belgiji. Zanimanje javnosti za sojenje, v katerem je sodelovalo več kot 900 sotožnikov, je bilo ogromno, zaradi česar je sodni proces potekal v preurejenih prostorih nekdanjega sedeža Nata na severovzhodu Bruslja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!