Besedila priljubljenih balkanskih pesmi: “ubil te bom”, “močno me udari” …

Svet 23. Feb 202213:30 > 13:31 3 komentarji
Balkanske pesmi
Youtube

"Močno me udari", "zavrzi me kot smet", "lahko me posiliš" je le nekaj verzov pesmi, ki jih prepevajo balkanski glasbeniki. Beograjska študentka je izpitno delo "Nasilje nad ženskami domačih pesmi" objavila na platformi YouTube. Posnetek pesmi 36 izvajalcev, ki je postal viralen, pa močno razburja javnost v državah nekdanje Jugoslavije. Na "neslavnem" seznamu se je znašel tudi slovenski glasbenik.

Študentka Ana Ninković je pozornost, ki jo je zbudila z objavo posnetka, izkoristila za opozarjanje na ravnanje z ženskami v domači glasbi. Po družabnih omrežjih se posnetke kompilacije več pesmi viralno širi, ljudje pa v komentarjih obsojajo “lahkotnost, s katero se množično prepevajo takšni verzi”. Kot pravi študentka, je bil cilj pregledati besedila domačih in regionalnih pesmi držav nekdanje Jugoslavije, v katerih prevladujejo motivi ženskega ponižanja kot dokaza brezpogojne ljubezni do partnerja.

Ana Ninković
Ana Ninković (Vir: N1)

Nasilje je lahko fizično, psihično ali spolno, v skladbah pa prevečkrat romantizirano in promovirano. Avtorica meni, da glasba sledi zahtevam trga, hkrati pa družba preprosto ne prepozna problema nasilja nad ženskami, “zato je toliko besedil, ki romantizirajo nasilje nad njimi”. Njeno delo je v javnosti pritegnilo veliko pozornosti, o njem pišejo in govorijo v številnih srbskih medijih in televizijah, na YouTubu pa ima posnetek že več kot 200 tisoč ogledov. “Pričakovala sem mogoče do tisoč ogledov, nikoli si nisem predstavljala, da bo delo doseglo tolikšne razsežnosti,” je strnila Ninković za N1 Beograd in poudarila, da z veseljem o tej temi govori v javnosti, saj je zelo pomembna.

“Če te moram ubiti, te bom”

Analizirane pesmi so nastale med leti 1981 in 2020, kar pomeni, da “nasilni motivi že skoraj štiri desetletja obvladujejo narodnozabavno glasbo”, ocenjuje avtorica. Zbrala je 36 pesmi srbskih, hrvaških, bosanskih in slovenskih izvajalcev, na neslavnem seznamu so med drugim pristali Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Lepa Brena in slovenski Magnifico s pesmijo Ubiću te (Ubil te bom). Celotni posnetek si lahko ogledate spodaj.

“Sem tvoja sužnja, ubij me”, “spet bi bila preproga, po kateri hodiš”, “za moje dobro, poteptaj me”, “vrzi me ven kot smet”, “lahko me posiliš, lahko me ubiješ”, so le nekateri od zgornjih verzov. “Mislim, da dober del nastopajočih ne promovira nasilja, niti tega nisem nikjer zapisala, nisem jih imela namena očrniti, ampak jih prikazati na enem mestu, odzivi in ​​interpretacije pa so odvisni od vsakega posameznika,” je še dejala Ninković za N1 Beograd in nadaljevala, da je kritika vedno dobrodošla, a da način včasih ni najbolj primeren. “Poslušam in ne verjamem”, “grozljivo”, so le nekateri komentarji na platformi pod posnetkom. Po njeni oceni so bili odzivi deljeni, na vprašanje o komentarjih na družbenih omrežjih, v katerih so ji očitali, da je izbrala le nekatere izvajalce, pa odgovarja “da vsak vsak posameznik reagira drugače”. “Rada poslušam nekatere od teh izvajalcev in jasno mi je, da poslušalci branijo priljubljene glasbenike, a moramo se zavedati, kaj poslušamo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje