Biden in Moon izrazila zaskrbljenost zaradi Severne Koreje

Svet 22. Maj 202109:51 > 26. Jul 2021 16:15 0 komentarjev
Joe Biden in Moon Jae-in
Jonathan Ernst/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden in južnokorejski predsednik Moon Jae-in sta izrazila globoko zaskrbljenost zaradi Severne Koreje. Biden je naznanil imenovanje novega posebnega odposlanca za regijo za pomoč pri prepričevanju Pjongjanga, da se odpove jedrskemu orožju.

V Beli hiši sta se sestala predsednik ZDA Joe Biden in njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in. Na novinarski konferenci po pogovorih sta izrazila globoko zaskrbljenost zaradi Severne Koreje. Biden je naznanil imenovanje novega posebnega odposlanca za regijo za pomoč pri prepričevanju Pjongjanga, da se odpove jedrskemu orožju.

Biden je za posebnega odposlanca za regijo imenoval kariernega diplomata Sung Kima, ki je bil v preteklosti veleposlanik ZDA v Južni Koreji. Moon je to potezo označil kot znamenje globoke zaveze ZDA diplomaciji in dialogi s Severno Korejo.

Biden je prav tako naznanil, da bodo ZDA zagotovile cepivo proti covidu-19 za 550.000 vojakov Južne Koreje, ki služijo skupaj z ameriškimi vojaki.

Moon Jae-in
Jonathan Ernst/REUTERS

Moon je prišel v Washingtonu, da dobi zagotovila o ameriški pomoči pri prepričevanju Severne Koreje, da se odpove jedrskemu orožju. Z Bidnom sta govorila tudi o podnebnih spremembah in regionalni varnosti zaradi potez Kitajske.

To je bilo šele drugo srečanje Bidna s tujim voditeljem v Beli hiši, odkar je 20. januarja prevzel položaj. Pred tem je Biden sprejel japonskega premierja Yoshihida Sugo.

Biden ni povsem izključil možnosti srečanja z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom, vendar pa je poudaril, da ne bo ponavljal prizadevanj nedavne preteklosti.

Donald Trump je imel tri srečanja s Kimom, vendar pa napredka pri denuklearizaciji korejskega polotoka ni bilo.

Bela hiša je aprila sporočila, da je končala revizijo politike do Severne Koreje in da Biden ne bo nadaljeval ne politike Baracka Obame ne Donalda Trumpa. Za zdaj ni jasno, kakšna bo tretja pot.

Moonu se maja prihodnje leto izteka predsedniški mandat in si želi, da bi se obnovila pogajanja med Seulom, Washingtonom in Pjongjangom, vendar pa se Severna Koreja doslej ni odzvala na poskuse Washingtona za dialog.

Predsednik ZDA Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Biden je po drugi strani Moona pozval, naj sprejme bolj ambiciozne cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in sodeluje pri soočenju z vse večjim vplivom Kitajske v regiji Indijskega in Tihega oceana. Moon se je kritik na račun Kitajske vzdržal, saj jo potrebuje za pomirjanje Severne Koreje.

Moon je tudi izrazil dobrodošlico vrnitvi ZDA na svetovni oder, kar je bila bodica, usmerjena v prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!