FBI aretiral pripadnika nacionalne garde, ki naj bi izdajal zaupne dokumente

Svet 13. Apr 202320:50 > 21:22 0 komentarjev
Jack Teixeira
PROFIMEDIA

FBI je aretiral pripadnika letalske nacionalne garde v Massachusettsu, ki ga sumijo, da je razkril zaupne dokumente in jih objavil na spletu. Osumljenec naj bi bil 21-letni Jack Teixeira.

Hitra preiskava je FBI pripeljala do aretacije 21-letnega Jacka Teixeire, ki ga sumijo, da je objavil zaupne dokumente na družbenem omrežju Discord, ki je priljubljen predvsem med ljubitelji iger, poroča CNN. Aretirali so ga ne njegovem domu v Dightonu v Massachusettsu.

Po podatkih New York Timesa naj bi Teixeiro identificirali kot vodjo skupine, ki je stala za razkritjem zaupnih podatkov.

FBI je v zadnjih dneh zožil število osumljencev, v zadnjih dneh pa je opravil številne razgovore z osumljenci. Digitalni dokazi so vodili do 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v Massachusettsu Jacka Teixeire.

Dokumenti več časa večinoma neodkriti

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v kratki izjavi potrdil, da je bil Teixeira aretiran v povezavi z domnevnim “nepooblaščenim odstranjevanjem, hrambo in prenosom” zaupnih obrambnih informacij.

Na Discordu običajno pogovori ne tečejo o politiki in vojaških obveščevalnih službah, ampak so v ospredju teme o različnih računalniških igrah, poroča BBC. Po nekaterih ocenah bi lahko bili obveščevalni dokumenti objavljeni že januarja ali celo prej.

Ti dokumenti so ostali na Discordu večinoma neodkriti, preden so se v začetku aprila razširili na druge družbene platforme in so jih na koncu pobrali ameriški uradniki in glavni tisk.

Zaupni dokumenti po poročanju medijev vsebujejo informacije o dobavah orožja Ukrajini in pomisleke o morebitnem pomanjkanju streliva v Kijevu. V njih so tudi informacije o domnevnih načrtih Nata in ZDA o tem, kako se ukrajinska vojska pripravlja na spomladansko ofenzivo, s katero naj bi ponovno prevzela ozemlje od Rusije. Britanski BBC poroča, da eden od dokumentov navaja, da v Ukrajini delujejo pripadniki specialnih enot iz več zahodnih držav. Največ naj bi jih bilo iz Velike Britanije (50), sledijo Latvija (17), Francija (15), ZDA (14) in Nizozemska (eden).

V dokumentih je zapisano, da naj bi bil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pri dogovoru o izvozu žita preveč naklonjen ruskim interesom.

Ameriški predsednik Joe Biden je pred tem sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu.

“Kot veste, poteka obsežna preiskava, v kateri sodelujeta pravosodno ministrstvo in širša obveščevalna skupnost, ki se bliža koncu,” je Biden dejal med obiskom na Irskem.

Mlajši moški naj bi dokumente delil v klepetalnici

Teixeira naj bi dokumente sprva delil kot prepise v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord. To se je izkazalo za mukotrpno delo, zato je začel kasneje objavljati fotografije dokumentov.

Moškega so poznali pod vzdevkom “OG”, kar naj bi pomenilo “originalni gangster”. Povedal je, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je danes poročal Washington Post, sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet.

Skupino v klepetalnici na Discordu je sicer sestavljalo približno 24 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili tudi iz Rusije in Ukrajine. Skupna naj bi jim bila “ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga”, navaja Washington Post.

Tiskovni predstavnik platforme Discord je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je varnost uporabnikov njihova prednostna naloga in da lahko vsebina, ki krši pravila Discorda, privede do prepovedi dostopa do platforme, zaprtja strežnikov in prijave policiji. Ob tem je še dodal, da v okviru preiskave uhajanja zaupnih podatkov sodelujejo z organi pregona.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!