Biden napovedal pet milijard dolarjev za infrastrukturne projekte

Svet 25. Jan 202422:43 1 komentar
Ameriški predsednik Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je danes obiskal most med Minnesoto in Wisconsinom, ki nosi ime po pokojnem kongresniku slovenskega rodu Johnu Antonu Blatniku. Ob tem je napovedal pet milijard dolarjev proračunske porabe za številne infrastrukturne projekte po ZDA, vključno z novim Blatnikovim mostom, poroča Bela hiša.

“Most je ključna vez v gospodarstvu naše države. Vsako leto ga prečka 950.000 tovornjakov s 3,4 tonami blaga, ki gre po Ameriki in v Kanado. Ljudje že desetletja govorijo o zamenjavi mostu, vendar tega do danes ni nihče storil,” je med drugim dejal Joe Biden.

Biden je na Blatnikovem mostu naznanil vrsto pomembnih projektov, kot je 2,5 milijona dolarjev za hitri internet v Minnesoti in Wisconsinu ter 1,1 milijona dolarjev za zamenjavo svinčenih vodovodnih cevi.

“Amerika je nekoč imela najboljše ceste, mostove in pristanišča na planetu. Sedaj je naša infrastruktura šele 13. na svetu,” je Biden dejal že leta 2022, ko je prvič obiskal Blatnikov most. Odkar je nastopil položaj, so v ZDA odprli 670.000 delovnih mest v gradbeništvu in 210.000 delovnih mest na področju zelene energije.

Med projekti, ki jih je naznanil danes, je 427 milijonov dolarjev za prvi priobalni terminal elektrarn na veter v Tihem oceanu, 327 milijonov dolarjev za obnovo 80 let starega mosta Sagamore v Massachusettsu, več sto milijonov dolarjev bo šlo za zamenjavo več kot 100 let starega predora Holland med mestom New York in državo New Jersey, projekt hitre železnice Amtrak na severovzhodu ZDA pa bo stal 16,4 milijarde dolarjev.

Dotrajan Blatnikov most bodo prenovili

Dotrajani most je bil sicer predviden za zaprtje leta 2030, vendar pa bodo sedaj zaradi sredstev iz Bidnovega zakona o obnovi infrastrukture v bližini zgradili novega. Stari most bo v uporabi do konca gradnje novega, kar naj bi trajalo do šest let in stalo okrog 1,8 milijarde dolarjev.

Most med Duluthom v Minnesoti in Superiorjem v Wisconsinu čez reko Saint Louis so odprli leta 1961, deset let kasneje pa je dobil Blatnikovo ime. Demokratski kongresnik Blatnik je bil od leta 1971 predsednik odbora za javna dela, njegova prizadevanja pa so bila ključna, da se je 2,4 kilometra dolg most, preko katerega gre dnevno danes več kot 34.000 vozil, zgradil.

Blatnik je bil v zveznem kongresu od leta 1947 do leta 1974, nasledil pa ga je danes že prav tako pokojni demokrat slovenskega rodu James Oberstar. Oba sta zanesljivo osvajala svoje okrožje, ki zajema rudarsko pokrajino Minnesote okrog mest Duluth in Chisolm, dokler Oberstarja ni odneslo trumpovsko gibanje.

Blatnik je bil eden od ključnih kongresnikov za izgradnjo znamenitega meddržavnega avtocestnega sistema v ZDA v času vlade republikanskega predsednika Dwighta Eisenhoverja. To je bil vse do Bidnovega zakona o infrastrukturi edini velik infrastrukturni projekt v ZDA, ki se zaradi pomanjkanja vlaganj soočajo s propadanjem cest, mostov, pristanišč, letališč in druge infrastrukture.

Blatnik se je rodil avgusta 1911 v Chisolmu staršema slovenskega rodu – Johnu Blatniku in Josephine Jaklitsch. Med drugo svetovno vojno je bil pripadnik zračnih sil in agent predhodnice obveščevalne agencije Cia – OSS. Zaradi znanja slovenskega jezika so ga poslali v takratno Jugoslavijo k partizanom, s katerimi je reševal sestreljene ameriške letalske posadke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje