Kitajska napoveduje, da bo sestrelitev balona poslabšala odnose z ZDA

Svet 06. Feb 202308:30 > 11:53 1 komentar
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS

Ameriške pristojne službe želijo na dnu Atlantika najti ostanke sestreljenega kitajskega balona. Ležali naj bi na globini 15 metrov, razpršeni pa naj bi bili na območju z obsegom 11 kilometrov. Kitajska je medtem potrdila, da je njen tudi balon, ki leti nad Latinsko Ameriko, in komentirala, da bo sestrelitev balona resno škodovala odnosom med Kitajsko in ZDA.

Ameriške pristojne službe nameravajo v prihodnjih dneh na dnu Atlantika na globini okrog 15 metrov poiskati dele kitajskega vohunskega balona, ki so ga v soboto sestrelili pri obali Južne Karoline, ostanke pa bodo potem poslali na analizo v laboratorij FBI v Quantico v zvezni državi Virginija. Kitajska je sicer ostro kritizirala sestrelitev balona, za katerega trdi, da je bil civilno plovilo za meteorološke raziskave. Kot je sporočilo kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve, bo to resno škodovalo odnosom med ZDA in Kitajsko.

Kitajsko zunanje ministrstvo je prav tako sporočilo, da so v nedeljo izročili protestno noto ameriškemu veleposlaništvu na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Balon v velikosti treh avtobusov

Balon, ki naj bi bil velik približno kot trije avtobusi, je na ukaz predsednika Joeja Bidna v soboto sestrelilo lovsko letalo F-22. Balon je prvič vstopil v območje ameriške zračne obrambe 28. januarja, nato preletel Aljasko in Kanado, v torek pa se je vrnil nad ZDA, ko je zanj prvič izvedel tudi predsednik Biden, poročajo ameriški mediji na osnovi poročil iz Pentagona in Bele hiše.

V četrtek je Pentagon priznal obstoj balona, kar je sprožilo politični vihar na strani opozicijskih republikancev – kljub temu, da so imeli v času vlade nekdanjega predsednika Donalda Trumpa najmanj tri podobne primere, vendar javnosti niso nikoli obvestili in še vedno ni jasno, ali so takrat balone sestrelili ali ne. Trump je sicer od prejšnjega četrtka vsak dan pozival k sestrelitvi.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je bil v luči incidenta z balonom prisiljen odpovedati načrtovani obisk v Pekingu, medtem pa tudi ZDA vsak dan vohunijo z neba nad Kitajsko, ki jim vrača z enako mero.

Še en balon leti nad Latinsko Ameriko. Kitajske oblasti so danes potrdile, da je njihov, pri čemer pa so zatrdile, da je plovilo civilno. Balon sta sicer že v petek opazila Washington in Bogota.

Ni izključeno, da tudi ZDA vohunijo z baloni

Kitajci vohunijo s sateliti in baloni, Američani pa z letali in sateliti, pri čemer ni izključeno, da tudi ZDA uporabljajo vohunske balone, saj je Pentagon leta 2018 in 2019 izvajal podobne prelete nad ameriškim ozemljem na višini okrog 20.000 metrov, domnevno z namenom spremljanja trgovcev z mamili.

KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS

“Jasno je, da so Kitajci zbirali informacije in ta vlada tega ne obravnava dovolj resno,” je dejal predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu Mike Turner.

“Kitajci pošiljajo sporočilo, da so ZDA v zatonu, da ne morejo nič storiti glede navadnega balona,” je menil senator s Floride Marco Rubio. “Ne morem verjeti, da ga ni bilo mogoče sestreliti nikjer med Aljasko in Južno Karolino,” pa je bil začuden vodja senatne manjšine Mitch McConnell.

Balon previsoko, da bi lahko predvideli, kam bodo padle razbitine

Ameriška vojska trdi, da so balon spremljali med celotno potjo, ker naj bi Kitajcem na ta način onemogočili dostop do koristnih informacij. Pentagon ni priporočil sestrelitve balona, za kar je zaprosil Biden v pričakovanju političnega viharja, ker naj bi bilo to enostavno prenevarno. Balon je bil namreč previsoko, da bi lahko predvideli, kam bodo padle razbitine.

Ko so ga naposled sestrelili nad Atlantikom, so se razbitine razpršile na območju z obsegom 11 kilometrov. Izkušnje iz preteklosti so prav tako zgovorne. Kanadčani, Britanci in Američani so leta 1998 neuspešno poskušali sestreliti vremenski balon, ki je oviral letalski promet. Kanadčani so proti njemu izstrelili več kot 1.000 nabojev, vendar brez uspeha. Z raketnim izstrelkom si niso upali tvegati.

Baloni namreč lahko letijo višje kot vojaška letala, vse do 27 kilometrov nad Zemljo. Baloni naj bi bili uporabni za vohunjenje, ker so bolj nepredvidljivi od satelitov, dovolj počasni, da jih radarji težje zaznajo, so nekoliko cenejši in delajo boljše posnetke. Več bo znanega v prihodnjih dneh, saj namerava kongres ZDA glede balona opraviti več zaslišanj.

Kitajska odpustila glavnega meteorologa

Kitajska je po incidentu z balonom razrešila vodjo državne meteorološke službe. Peking namreč vztraja, da je bil balon namenjen meteorološkim raziskavam, medtem ko so ZDA prepričane, da je šlo za vohunski balon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje