Biden pred zahvalnim dnevom pomilostil purana

Svet 21. Nov 202219:32 1 komentar
Joe biden, puran
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je v skladu s tradicijo pred četrtkovim nacionalnim praznikom zahvalnim dnevom pomilostil dva purana z imeni Čokolada in Okrušek, ki sta se tako izognila usodi milijonov drugih, ki so jih vzredili, da končajo na praznični mizi.

Predsednik ZDA Joe Biden, ki je lani pomilostil purana, poimenovana Kikirikijevo maslo in Marmelado, se je letos malce zadržal v pogovoru s puranom in ga vprašal, ali ve, da je pomiloščen, preden se je pogovoril z lastnikoma puranje farme, ki sta prispevala pomiloščenega.

Letošnja slovesnost, na kateri predsednik ZDA na zabaven način uveljavi svoja pooblastila za pomilostitve oseb, naj bi bila uradno 75. po vrsti, vendar pa je zgodovina takih pomilostitev puranov precej zapletena. Zgodovinarji se še vedno prepirajo o tem, kdo jo je začel. Že Abraham Lincoln ali kdo prej, ali šele Harry Truman po drugi svetovni vojni.

Pomiloščenih puranov to ne zanima, tisti, ki niso bili deležni te sreče, pa bodo skupaj z drugimi deli tradicionalne pojedine, kot so pečen krompir, omaka iz brusnic in še kaj drugega, polnili želodce Američanov.

Tradicija sega v legendo o tem, da so ameriški domorodni Indijanci pomagali preživeti belim evropskim priseljencem s hrano, ki je pred stoletji še niso znali sami pridelati. Legenda se je preko šolskih otrok, ki okoli praznika pripravljajo igre, preoblečeni v priseljence in Indijance, ustalila v zgodovinsko dejstvo.

Poleg božiča in dneva neodvisnosti je zahvalni dan največji nacionalni praznik v ZDA, ki združi večino razseljenih družin. Biden in prva dama Jill Biden bosta v Severni Karolini nocoj pogostila vojaške družine na tako imenovani Večerji prijateljstva. Po navadi so takšne prireditve kar v Beli hiši.

Ameriška avtomobilska zveza (AAA) poroča, da se bo letos za praznike na pot, daljšo od 50 milj (80,5 kilometra), odpravilo okoli 55 milijonov ljudi, kar bi bilo 1,5 odstotka več kot lani in nekje 98 odstotkov od ravni potovanj pred izbruhom pandemije covida-19 v letu 2020.

Zveza AAA, ki tovrstno statistiko vodi od leta 2000, je sporočila, da se bo 49 milijonov ljudi odpravilo na pot z avtomobilom ali avtobusom, okoli 4,5 milijona jih bo podprlo letalske družbe in molilo, da ne bo večjih odpovedi in drugih tradicionalno prazničnih težav, nekaj pa se jih bo peljalo z vlaki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje