Biden se je srečal z Julijo Navalno

Svet 23. Feb 202408:36 2 komentarja
jOE bIDEN IN jULIJA nAVALNA
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden se je v četrtek srečal z vdovo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julijo Navalno in njuno hčerko. Izrekel jima je sožalje.

Šest dni po smrtni ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, se je ameriški predsednik Joe Biden sestal z njegovo družino, hčerko Dašo in ženo Julijo Navalno.

Na srečanju v San Franciscu je ameriški predsednik obema izrazil sožalje. Izrazil je tudi občudovanje za pogum Navalnega in njegovo dediščino boja proti korupciji ter za demokratično Rusijo. Navalni je bil “človek neverjetnega poguma”, njegova vdova in njuna hčerka, ki študira na univerzi Stanford v Kaliforniji, pa to nadaljujeta, je dejal.

Predsednik je poudaril, da bodo ljudje po vsej Rusiji in svetu žalovali za Navalnim in se borili za svobodo, demokracijo in človekove pravice. Potrdil je, da bo njegova vlada danes objavila nove obsežne sankcije proti Rusiji kot odgovor na smrt Navalnega, zatiranja opozicije in brutalno ter nezakonito vojno v Ukrajini.

Bela hiša je pred tem izrazila podporo materi umrlega 47-letnika, ki se bori, da bi ji oblasti izročile njegovo truplo, da bi ga lahko dostojno pokopala. Ruske oblasti od nje zahtevajo, da privoli v zaseben pogreb, sicer trupla ne bodo izročili, je Ljudmila Navalna izjavila v videoposnetku, naslovljenem na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Izsiljujejo me, postavljajo pogoje, kje, kdaj in kako naj pokopljejo Alekseja. To je nezakonito. “Želijo me odpeljati na rob pokopališča k svežemu grobu in reči: Tukaj leži vaš sin. Temu nasprotujem. Želim, da bi tisti, ki jim je Aleksej drag, vsi, za katere je njegova smrt postala osebna tragedija, imeli možnost, da se od njega poslovijo,” je sporočila.

“Rusi ji morajo vrniti sina,” je v četrtek novinarjem dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje