Biden vztraja pri vojaški podpori Ukrajini, a dogovora z republikanci še ni

Svet 18. Jan 202407:15 0 komentarjev
Joe Biden in Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden še naprej zagovarja stališče do nujne dodatne vojaške podpore Ukrajini, zato je v sredo v Belo hišo povabil voditelje demokratov in republikancev v ameriškem kongresu. Po mnenju predsednika predstavniškega doma kongresa Mika Johnsona pa je treba pred tem urediti razmere na južni meji ZDA.

“Predsednik Biden je poudaril pomen kongresne potrditve virov, ki jih Ukrajina potrebuje – vključno z zračno obrambo in topništvom – za obrambo pred rusko invazijo. Nedejavnost kongresa ogroža nacionalno varnost ZDA, zvezo Nato in preostali svobodni svet,” je po srečanju sporočila Bela hiša.

Joe Biden se je strinjal, da se je treba spopasti z izzivi na južni meji in ponovil, da ostaja zavezan dogovoru o politiki in dodatnih virih na meji, so še zapisali v sporočilu za javnost.

“Moramo vztrajati, da je meja glavna prioriteta. Moramo narediti spremembe. Republikanci razumemo potrebo za financiranje Ukrajine, vendar pa je sedanje stanje na meji nesprejemljivo,” je po poročanju portala Politico po srečanju novinarjem povedal Mike Johnson.

Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer, je povedal, da se Biden zaveda, da razmere na meji med ZDA in Mehiko niso dobre in da želi bistvene spremembe.

Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je dejal, da ne bo svetoval predsedniku predstavniškega doma, kako naj sprejme kakšen zakon, vendar pa je dodal, da je nujen dogovor, ki bo privedel do sprememb na meji.

Število nezakonitih prehodov ameriške meje z Mehiko se je v času Bidnovega mandata zelo povečalo. Republikanci želijo, da Biden in demokrati privolijo v reforme, ki bi zmanjšale ilegalne migracije. Vztrajajo, da brez tega ne bodo potrdili dodatne podpore Ukrajini. ZDA brez potrditve kongresa Ukrajini ne morejo več pošiljati pomoči za obrambo pred rusko agresijo.

Predstavniški dom kongresa je v sredo potrdil nezavezujočo resolucijo, ki kritizira pristop Bidnove administracije do krize na meji. Resolucijo je podprlo tudi 14 demokratov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!