Bidnov sin zanikal krivdo v primeru obtožb o nezakonitem nakupu orožja

Svet 03. Okt 202319:22 1 komentar
Hunter Biden
Foto: PROFIMEDIA

Hunter Biden se je izrekel za nedolžnega v primeru kaznivih dejanj, ki izhajajo iz njegovega domnevno nezakonitega nakupa orožja leta 2018. Dve obtožbi se nanašata na dajanje lažnih izjav ob nakupu orožja, ena pa na nezakonito posedovanje orožja.

53-letni Hunter Biden, sin ameriškega predsednika Joeja Bidna, je izrekel za nedolžnega v primeru treh kaznivih dejanj, ki izhajajo iz njegovega domnevno nezakonitega nakupa revolverja leta 2018. Takrat je namreč v obrazcih za nakup orožja trdil, da ne uživa drog, čeprav je kasneje priznal, da je bil v tistem času odvisnik.

Hunter Biden je obtožen dveh primerov dajanja lažnih izjav, ker je pred petimi leti v obrazcih, potrebnih za nakup orožja, trdil, da ne uživa prepovedanih drog. Kasneje je priznal, da se je v tistem času spopadal s hudo odvisnostjo in je komajda obvladoval svoje življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podlagi istih izjav ga čaka še tretja obtožba, da je nezakonito posedoval pištolo, ki si jo je sicer oktobra 2018 lastil le 11 dni, preden se je je znebil. V primeru obsodbe bi mu teoretično lahko grozila 25-letna zaporna kazen, čeprav se v praksi takšna kazniva dejanja, če jih ne spremljajo druge obtožbe, redko kaznujejo z zaporno kaznijo.

Hunter Biden na udaru republikanskih politikov

Številne pravne težave Hunterja Bidna – med drugim se sooča z ostrimi obtožbami republikanskih politikov, da je sodeloval pri koruptivnih poslovnih praksah na Kitajskem in v Ukrajini – konstantno mečejo senco na politični status njegovega 80-letnega očeta Joeja Bidna, ki se bo leta 2024 potegoval za drugi mandat na položaju predsednika ZDA.

Republikanci so v kongresu sprožili preiskavo domnevnega kriminalnega delovanja družine Biden, vendar niso predložili nobenih dokazov, da je trenutni predsednik ZDA ali katerikoli od članov njegove družine dejansko kršil zakone. Tudi Hunterju Bidnu kljub številnim obtožbam niso dokazali nobenega kaznivega dejanja, povezanega s posli v tujini. Vendar pa ga poleg obtožb o nezakonitem posedovanju orožja še vedno preiskujejo tudi zaradi morebitnih kršitev davčne zakonodaje.

Hunter Biden je po izobrazbi odvetnik in je diplomiral na univerzi Yale, njegovo življenje pa sta kasneje zaznamovala alkoholizem in odvisnost od drog. Predsednik ZDA Joe Biden se je na obtožbe na račun svojega sina in številne škandale, ki ga spremljajo, večkrat odzval z besedami, da mu stoji ob strani in podpira njegove poskuse, da se ozdravi odvisnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje