BiH v gradnjo megapredora, enega najdaljših v Evropi

Svet 14. Jul 202213:25 1 komentar
predor v BiH
Posnetek zaslona

V BiH naj bi prihodnje leto začeli graditi več kot deset kilometrov dolg predor, ki bo skrajšal pot med Sarajevom in Mostarjem.

V Bosni in Hercegovini so na začetku julija objavili razpis za izvajalca gradbenih del za predor Prenj. To bo tehnično eden najzahtevnejših in s strokovnega vidika eden najkompleksnejših objektov v zgodovini te države, poroča portal klix.ba.

Predor bo ležal ob vznožju planine Prenj in bo dolg 10,45 kilometra. To bo prvi predor v BiH, ki bo daljši od šestih kilometrov. Gradnja in opremljanje obeh predorskih cevi bosta potekala vzporedno, začetek del pa je predviden v prvi polovici prihodnjega leta. Predor bo bistveno skrajšal pot med Sarajevom in Mostarjem, največjim mestom v Hercegovini.

Najdaljši cestni predor v Evropi je na Norveškem

Med desetimi najdaljšimi cestnimi predori v Evropi jih je po poročanju portala kar pet na Norveškem. Tam je tudi najdaljši predor – dolg je kar 24,52 kilometra, zgrajen pa je bil med letoma 1995 in 2000. Pri zasnovi so upoštevali tudi psihično obremenitev voznikov, zato je razdeljen na štiri odseke, vsak pa ima ustrezno osvetlitev in zasnovo.

Drugi najdaljši predor je predor Gotthard v Švici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje