Bosnića nasledili mladi s številnimi sledilci na družbenih omrežjih

Svet 03. Sep 202110:53 > 19:23 0 komentarjev
Bilal Bosnić
N1

Bilala Bosnića, vodjo skrajne muslimanske ločine vahabitov v Bosni in Hercegovini, so danes izpustili iz zapora, potem ko je bil sedem let zaprt zaradi javnega spodbujanja terorizma. Profesor Vlado Azinović, ki je bil izvedenec na sojenju Bosniću, je opozoril, da ima ta mlade naslednike z velikim številom sledilcev na družbenih omrežjih.

Po poročanju N1 Sarajevo so Bilala Bosnića, ki je bil zaradi javnega spodbujanja terorizma obsojen na sedem let zapora, danes zjutraj izpustili iz zapora. Direktor zapora v Vojkovićih Siniša Perković je povedal, da je Bosnić odslužil celotno kazen.

Imam Husein Bosnić, znan po vzdevku Bilal, je bil leta 2015 obsojen zaradi javnega spodbujanja terorizma in novačenja borcev za skrajno islamistično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku.

V obtožnici je bilo navedeno, da je Bosnić leta 2013 in 2014 kot član vahabitske skupnosti, ki deluje izven struktur Islamske skupnosti BiH v nekaj mestih, kot sta Velika Kladuša in Gornja Maoča, propagiral in širil islamski radikalizem ter javno vzpodbujal mlade v BiH, da se priključijo teroristom IS.

To je počel tako z vidika verske avtoritete v vahabitski skupnosti kot tudi javno v svojih govorih na shodih salafistov in spletnem portalu YouTube.

Po njegovih pozivih, naj umrejo kot pravi muslimani, so mnogi iz BiH odšli v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani teroristične organizacije IS, in nekateri so bili tam ubiti. Rekrutiral naj bi tudi več Slovencev, med njimi Boštjana Skubica in Roka Žavbija. Za to svoje početje naj bi Bosnić prejel veliko denarja iz različnih arabskih držav.

Azinović: Bosnić ima naslednike

Univerzitetni profesor Vlado Azinović, ki je bil izvedenec na sojenju proti Bosniću, je za N1 komentiral, kaj se je spremenilo v času Bosnićeve zaporne kazni.

Na to, kaj je mogoče pričakovati od Bilala zdaj, ko je bil izpuščen iz zapora, je Azinović dejal, da ima odgovor na to vprašanje Bosnić sam.

Vlado Azinović
Vlado Azinović (Vir: N1)

“Ne poznamo njegovih namenov, pokazal jih bo čas. V zadnjih sedmih letih se je spremenilo veliko stvari. Zdaj obstaja veliko mladih, ki peljejo naprej Bosnićevo narativo, mladih, ki so zabavni, inteligentni in dosežejo veliko število drugih mladih ljudi, saj imajo veliko sledilcev na družbenih omrežjih. Ker se v tem poslu ne živi samo od zraka in vode, so verjetno zanimivi ljudem, ki to financirajo, zato mislim, da Bilal Bosnić ne bo avtomatsko še naprej vodja te skupnosti,” je Azinović opozoril na naslednike Huseina Bosnića.

V Siriji še več državljanov BiH

Po ocenah je pridržanih še 30 žensk, 70 do 80 otrok in približno 20 moških, na prostosti v provinci Idlib na severozahodu Sirije pa je še ena skupina ljudi, ki jih je novačil Bosnić.

“Paradoksalno je, da ljudje, ki so v zaporih in kampih pričakujejo vrnitev v BiH, kot da jih je tja poslala država, in ne Bilal Bosnić in osebe iz tega okolja, ki so spodbujale tovrstne aktivnosti,” je dejal Azinović.

A vrnitev teh ljudi v nobenem primeru ne bo zlahka izvedljiva, saj gre za teritorij, ki mednarodno ni priznan, saj ima tam nadzor Kurdska uprava, opozarja Azinović. BiH z njimi nima diplomatskih odnosov, zato je težko vzpostaviti dialog ali kakršnokoli komunikacijo.

“Ko je bila 19. decembra 2019 vrnjena prva skupina šestih žensk, sedmih moških in 12 otrok, je šlo za veliko mednarodno operacijo, pri kateri so pomagali naši zavezniki, ki jih ni več v Siriji. Mislim, da okoli tega še vedno ni političnega konsenza,” dodaja profesor.

V deportacijo iz leta 2019 so privolili vsi trije člani predsedstva BiH. “V političnem kontekstu, v katerem živimo danes, se mi soglasje okoli tako občutljivega vprašanja zdi nedosegljivo,” meni Azinović.

Bosnićeva kazen opozorilo drugim

Po mnenju profesorja je represivni sistem v tem primeru pokazal svojo učinkovitost, saj je bilo obsojenih veliko ljudi, ki so se borili v Siriji. Povprečna kazen za nekdanje borce Islamske države v BiH je sicer 26 mesecev, kar je glede na evropsko povprečje zelo malo.

“Bilal Bosnić sam ni šel v Sirijo, ampak je k temu spodbudil druge. Odsedel je najvišjo možno kazen, in to v času, ko se je bilo treba s tovrstnimi izzivi najbolj odločno soočiti. Kazen je bila tudi opozorilo tistim, ki so nameravali v Sirijo ali k temu spodbuditi druge,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!