Blinken: “Dogovor o vrnitvi talcev iz Gaze še vedno mogoč”

Svet 08. Feb 202412:59 > 18:20 1 komentar
Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo med obiskom Tel Aviva dejal, da je dogovor o vrnitvi talcev iz Gaze še vedno mogoč. Združeni narodi pa so izraelsko uničevanje stavb na obmejnem območju v Gazi z namenom ustvariti varovalni pas označili za vojni zločin.

Antony Blinken je pozval k zadržanosti potem, ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu zavrnil predlog palestinskega islamističnega gibanja Hamasa za izmenjavo ujetnikov in napovedal vojaško operacijo v Gazi ter nadaljevanje ofenzive do uničenja Hamasa.

Blinken na Bližnjem vzhodu skupaj z Egiptom in Katarjem posreduje pri pogajanjih med Hamasom in Izraelom glede izpustitve preostalih talcev Hamasa, zajetih med napadom na Izrael 7. oktobra lani. Hamas želi v zameno izpustitev Palestincev iz izraelskih zaporov in konec sovražnosti.

“Čeprav je v Hamasovem odzivu nekaj jasno neuresničljivih pogojev pa menimo, da ustvarja prostor za dosego dogovora, za katerega si bomo vztrajno prizadevali, dokler ga ne dosežemo,” je nekaj ur po srečanju z Netanjahujem novinarjem v Tel Avivu dejal Blinken.

“Izrael je dolžan storiti vse za zaščito civilistov”

Na vprašanje o Netanjahujevi zavrnitvi predloga je Blinken odgovoril, da ne bo govoril v imenu Izraela, vendar je Hamasov nasprotni predlog vsaj ponudil priložnost za nadaljevanje pogajanj o talcih.

Blinken je dejal, da se bo danes sestal z družinami talcev. “Skoraj nepredstavljivo je, kako mučno je, če ne veš, kakšna je usoda tvojega ljubljenega,” je dejal Blinken. Po Netanjahujevi napovedi o ofenzivi na Rafo je Blinken dejal, da je Izrael odgovoren in dolžan storiti vse, kar je mogoče, da zagotovi zaščito civilistov. “Ob vsaki vojaški operaciji je treba v prvi vrsti poskrbeti za civiliste,” je dejal.

Netanjahuju in drugim izraelskim uradnikom je na pogovorih povedal, da je število smrtnih žrtev v Gazi vsak dan še vedno previsoko. “V današnjem pogovoru s predsednikom vlade in visokimi uradniki sem izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dejanj in retorike, tudi vladnih uradnikov, ki podpihujejo napetosti, ki zmanjšujejo mednarodno podporo in bolj omejujejo varnost Izraela,” je dejal Blinken.

ZN: Uničenje v Gazi za vzpostavitev varovalnega pasu je vojni zločin

Visoki predstavnik ZN za človekove pravice Volker Türk je danes dejal, da izraelsko uničevanje stavb na obmejnem območju v Gazi z namenom ustvariti varovalni pas, da bi preprečili napade na Izrael, predstavlja vojni zločin.

“Uničenje z namenom ustvarjanja ‘tamponskega območja’ iz varnostnih razlogov ne izpolnjuje meril (…) mednarodnega humanitarnega prava,” je v izjavi dejal Türk. Pri tem je opozoril na poročila, da si izraelska vojska prizadeva znotraj Gaze uničiti vse stavbe v krogu enega kilometra od mejne ograje z Izraelom s ciljem ustvariti varovalni pas.

Türk je opozoril, da se cilj vzpostavitve tamponskega območja za splošne varnostne namene ne zdi skladen z izjemo ‘vojaških operacij’, določeno v mednarodnem humanitarnem pravu.

Ameriški mediji so pred časom poročali, da je izraelska vojska v Gazi porušila več sto stavb, ki so bile od ograje med palestinsko enklavo in Izraelom oddaljene manj kot kilometer, saj si prizadeva vzpostaviti varovalni pas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje