Blinken na Kitajskem: ZDA in Peking morata kljub razlikam ravnati odgovorno

Svet 25. Apr 202413:44 0 komentarjev
Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se mudi na Kitajskem. Poudaril je, da imata obe strani dolžnost do svojih prebivalcev, da kljub razlikam ravnata odgovorno. Obenem je še Peking pozval k pravični obravnavi ameriških podjetij. Za zdaj še ni jasno, ali se bo Blinken srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki se mudi na obisku na Kitajskem, je danes v Šanghaju pozval Washington in Peking k odgovornemu ravnanju in iskanju rešitev kljub razlikam.

Poudaril je tudi nujnost sodelovanja in dialoga ter Kitajsko pozval k pravični obravnavi ameriških podjetij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Menim, da je pomembno poudariti vrednost – pravzaprav nujnost – neposrednega sodelovanja, medsebojnega pogovora, razkritja razlik, ki so resnične, in iskanja rešitev zanje,” je Blinken dejal v največjem kitajskem mestu, kjer ga je sprejel tamkajšnji predstavnik komunistične partije Čen Jining.

Dodal je, da imata strani dolžnost do prebivalcev obeh držav, da kljub razlikam ravnata odgovorno. Za trajen dialog med stranema se po njegovih besedah zavzema tudi predsednik ZDA Joe Biden. “Ali bomo izbrali sodelovanje ali konfrontacijo, vpliva na blaginjo obeh narodov, obeh držav in prihodnost človeštva,” mu je pritrdil Čen.

Po besedah Blinkna si ZDA prizadevajo za zdravo gospodarsko konkurenco s Kitajsko in enake pogoje za ameriške delavce, ki tam delajo. Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad “trgovinsko politiko in netržnimi gospodarskimi praksami” Pekinga, je po navedbah agencije Reuters sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

V petek se bo prvi mož ameriške diplomacije v Pekingu sestal z najvišjimi kitajskimi predstavniki. Z njimi bo poleg trgovinskih odnosov predvidoma razpravljal tudi o povezavah Kitajske z Rusijo ter vprašanju Tajvana.

Kitajska stran sicer ni potrdila, če se bo Blinken srečal tudi s predsednikom Ši Džinpingom – med zadnjim obiskom visokega ameriškega diplomata na Kitajskem junija lani so srečanje napovedali tik pred zdajci.

Blinken na Kitajskem Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA
Blinken na Kitajskem Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA
Blinken na Kitajskem Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA
Blinken na Kitajskem Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!