Bo Malta spremenila konservativno prepoved?

Svet 05. Dec 202209:48 1 komentar
Malta
PROFIMEDIA

Malteška vlada predlaga spremembo zakonodaje na področju abortusa, ki je v državi trenutno povsem prepovedan. Sprememba predvideva odpravo zagrožene zaporne kazni za zdravnike, ki nosečnost prekinejo v primeru ogroženega zdravja ali življenja noseče osebe. Konservativni Maltežani spremembam nasprotujejo, zagovorniki pravice do izbire pa opozarjajo, da amandma ne prinaša sprememb, ki jih v državi v resnici potrebujejo.

Malta, država Evropske unije, kjer je abortus povsem prepovedan, namerava nekoliko razrahljati strogo prepoved umetne prekinitve nosečnosti. Ta trenutno ni zakonita niti, ko je ogroženo življenje nosečnice.

Malta je edina država v Evropski uniji, kjer je splav povsem prepovedan, po navedbah britanskega BBC pa mu, skladno z nedavno raziskavo javnega mnenja, nasprotuje več kot 60 odstotkov ljudi. Na Poljskem, kjer je prav tako v veljavi stroga zakonodaja, je abortus zakonit le, ko je ogroženo zdravje ali življenje nosečnice oziroma je nosečnost posledica kaznivega dejanja (kot sta posilstvo ali incest).

Zakonodajni amandma, ki ga je parlamentu minuli teden predstavil minister za zdravje Chris Fearne, predvideva, da zdravnikom, ki bi v prihodnje opravili abortus v primerih resnih zdravstvenih težav nosečnice, ne bi grozila do štiriletna zaporna kazen in prepoved opravljanja poklica, poroča tiskovna agencija Reuters. V državi sicer za zdaj še nikomur niso sodili zaradi tega.

Medtem ko levosredinska vlada premierja Roberta Abele vztraja, da bi izjema v prepovedi abortusa veljala le v primerih ogroženega zdravja ali življenja nosečnice, je ena od glasnejših nasprotnic sprememb nekdanja malteška predsednica Marie Louise Coleiro Preca. V nedeljo je tako v Valletti organizirala protest tako imenovanih zagovornikov pravice do življenja nerojenih otrok, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, še piše Reuters.

Malta
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Zdravniki za izbiro: Predlagane spremembe niso dovolj

Zagovorniki pravice do izbire so do predlaganih sprememb kritični – te po njihovo namreč niso dovolj progresivne. “Še vedno ne bomo imeli določila, ki bi predvidevalo prekinitev nosečnosti v primerih posilstva ali incesta oziroma v primerih razvojnih nepravilnosti zarodka/ploda,” je za tiskovno agencijo AFP povedala zdravnica Isabel Stabile z malteške organizacije Zdravniki za izbiro. Po njenih besedah ne glede na zakonodajne omejitve do 400 ljudi na Malti vsako leto prek spleta naroči tabletko za opravljanje splava, ki jo zaužijejo doma, še navaja britanski Guardian.

Predlog zakonodajne spremembe sledi junijskemu zapletu v nosečnosti Američanke Andree Prudente, ki je skupaj s partnerjem počitnice preživljala na Malti. Američanka, ki je bila v 16. tednu nosečnosti, je začela krvaveti, zdravniki pa so ji povedali, da je njeno zdravje oziroma življenje ogroženo. Čeprav je bilo takrat že znano, da plod ne bo preživel, ji nosečnosti niso prekinili, saj so še vedno zaznavali srčni utrip. Poseg so Američanki za tem opravili v Španiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje