Bo sodišče v Londonu dovolilo nov referendum o neodvisnosti Škotske?

Svet 11. Okt 202210:49 0 komentarjev
Nicola Sturgeon
Russell Cheyne/REUTERS

Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu začenja oceno zakonitosti izvedbe referenduma o neodvisnosti Škotske brez privolitve vlade v Londonu. Regionalna vlada v Edinburghu želi tak referendum, ki naj bi bil posvetovalne narave, izvesti 19. oktobra prihodnje leto, a britanska vlada temu odločno nasprotuje.

Škotska in britanska vlada bosta vsaka svoje argumente predstavili pred senatom petih sodnikov na vrhovnem sodišču v Londonu, ki z vidika zakonodaje odloča o zadevah velikega javnega ali ustavnega pomena, ki zadevajo celotno prebivalstvo države. Obravnavi sta namenjena dva dneva, razglasitev odločitve pa je po poročanju britanskega BBC pričakovati v nekaj tednih ali mesecih.

Peterica sodnikov bo preučila pravno podlago za zakon o referendumu na Škotskem, ki ga predlaga vladajoča Škotska nacionalna stranka (SNP) in ki kot datum izvedbe določa 19. oktober 2023. V središču odločanja bo vprašanje pristojnosti regionalnega parlamenta v Edinburghu nasproti Westminstru, parlamentu v Londonu.

Ker namreč britanska vlada noče pristati na nov referendum o neodvisnosti po zgledu glasovanja iz leta 2014, želi škotska vlada ustvariti lasten pravni okvir za vnovičen referendum, češ da je pravica do samoodločbe temeljna in neodtujljiva pravica.

Vlada v Londonu po drugi strani trdi, da Škotska ne more ravnati enostransko pri vprašanju, ki zadeva ustavno ureditev Združenega kraljestva kot celote. Pri teh vprašanjih ima namreč zadnjo besedo London. Da bi to obšla, želi škotska vlada pod vodstvom SNP izvesti zgolj neke vrste posvetovalni referendum, s katerim bi preverila podporo neodvisnosti, glasovanju pa ne bi sledile neposredne spremembe.

Obravnava na vrhovnem sodišču sploh ne bi bila potrebna, če bi britanska vlada spoštovala škotsko demokracijo, je v ponedeljek na letnem kongresu svoje stranke SNP v Aberdeenu zatrdila škotska premierka Nicola Sturgeon. “A Westminster nima tovrstnega spoštovanja. To pomeni, da je bilo ves čas usojeno, da bo zadeva prej ali slej končala na sodišču,” je dejala.

Škoti so o svoji neodvisni poti že odločali leta 2014. Takrat je šlo za pravno zavezujoč referendum, na izvedbo katerega je pristala tudi vlada v Londonu. Večina ljudi, 55 odstotkov, se jih je izrekla proti odcepitvi. A to je bilo pred brexitom, proti kateremu je glasovala večina prebivalcev Škotske. Podporniki neodvisnosti izpostavljajo tudi večino, ki jo imajo že nekaj časa v škotskem parlamentu. Trenutno je glede na ankete približno polovica Škotov za neodvisnost, polovica pa proti.

Škotska nacionalna stranka je na zadnjih volitvah leta 2021 nastopila z obljubo izvedbe novega pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti, ko bi se pandemija covida-19 polegla. Za samostojno ukrepanje se je odločila, ker vlada v Londonu tokrat noče dati svoje privolitve.

Liz Truss
PROFIMEDIA

Britanski premierji, vključno s trenutno premierko Liz Truss, ponavljajo, da je bil referendum leta 2014 dogodek, ki da naj se zgodi enkrat v generaciji. Nicola Sturgeon napoveduje, da bo spoštovala odločitev sodišča, a če ta ne bo v prid škotske vlade, bo SNP na naslednjih volitvah, ki bodo najpozneje januarja 2025, nastopila zgolj s to temo, kar bo iz volitev dejansko naredilo glasovanje o neodvisnosti.

Če bo ta nekega dne postala realnost, ima vlada v Edinburghu že pripravljene konkretne načrte vodenja države. Med drugim bo Škotska zgradila gospodarstvo, ki bo temeljilo na obnovljivi energiji, in oblikovala nov 20 milijard funtov vreden investicijski sklad, je v ponedeljek dejala škotska premierka Sturgeon. Več podrobnosti je obljubila za naslednji teden, ko naj bi njena vlada objavila nov dokument o načrtih za neodvisnost Škotske in njenih 5,4 milijona prebivalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!