Bodo na Hrvaškem kljub aferi potrdili Ivana Turudića za državnega tožilca?

Svet 06. Feb 202412:25 0 komentarjev
Foto: Sandra Simunovic/pixsell/ N1 Hrvaška

Hrvaški sabor bo v sredo glasoval o kandidatu za novega generalnega državnega tožilca Ivanu Turudiću. Nad primerom veje senca dvoma, saj je še pred imenovanjem odjeknila afera, ki se je začela z objavo spornih tekstovnih sporočil med Turudićem in obtoženo nekdanjo generalno sekretarko.

Hrvaški časnik Jutarnji list je v minulih dneh objavil prepise več sto tekstovnih sporočil, ki si jih je Ivan Turudić izmenjeval z nekdanjo generalno sekretarko na ministrstvu za javno upravo in bivšo kninsko županjo Josipo Rimac, danes Pleslić. Njo je hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) obtožil korupcije.

Sporočila z njenega prenosnega telefona, ki ga je Uskok zaplenil med preiskavo, dokazujejo, da sta si s Turudićem intenzivno dopisovala od leta 2016 pa vse do njene aretacije leta 2020 zaradi suma korupcije. Poleg več sto sporočil in telefonskih klicev sta se večkrat srečala tudi v živo, med drugim na županijskem sodišču v Zagrebu, ko je bil Turudić njegov predsednik.

Turudić se je poleg tega srečeval tudi z nekdanjim šefom Nogometnega kluba Dinamo Zdravkom Mamićem, ko je bil ta eden od osumljencev v preiskavi Uskoka zaradi domnevnega oškodovanja Dinama za več milijonov evrov. Danes mu zaradi tega tudi sodijo.

Turudić trdi, da je njegovo dopisovanje z Rimac in druženje z Mamićem, na katerega je v soboto opozoril hrvaški predsednik Zoran Milanović, njegova zasebna stvar. Ničesar spornega v tem ne vidi niti premier. Andrej Plenković je v ponedeljek po sestanku predsedstva vladajoče HDZ na novinarski konferenci namreč napovedal, da bo HDZ vztrajal pri njegovem imenovanju in da ima pri tem tudi podporo koalicijskih partnerjev.

Kot je dejal, so Turudića izbrali kot najboljšega kandidata. Poudaril je, da je Turudić že pred tem javno priznal druženje z Mamićem in da ni dokazov o čem sta govorila leta 2016, ko je državno tožilstvo vodilo postopek proti Mamiću. Objavo tekstovnih sporočil Turudića in Rimac pa je Plenković označil za pravosodni voajerizem. Prepričan je, da skušajo predsednik države in vsi tisti, ki te podatke nepooblaščeno objavljajo, preprečiti izglasovanje Turudića, kar da je brez primere.

Andrej PLenković in Zoran Milanović
Andrej Plenković in Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA/N1)

Predsednik in opozicija bolj kritični

Milanović in opozicija so medtem do druženja Turudića z osumljenci in obtoženci veliko bolj kritični.

Milanović je Plenkoviću predlagal sklic seje sveta za nacionalno varnost. Sandra Benčić iz zeleno-leve stranke Zmoremo! pa je opozorila, da bodo primer, če Plenković ne bo umaknil kandidature Turudića, prijavili Evropski komisiji. Meni, da HDZ vztraja pri njegovi kandidaturi, da bi preprečila preiskave korupcijskih afer HDZ.

Politični analitiki opozarjajo, da bi aktualna afera v supervolilnem letu, ko bodo v državi potekale evropske, parlamentarne in predsedniške volitve, lahko dodatno škodovala HDZ. Ta se sicer že zdaj sooča z veliko problemi, od nezadovoljstva sindikatov s plačami do načrtovane kriminalizacije nepooblaščenega razkrivanja informacij iz preiskav in dokaznih postopkov, kamor bi zaradi objave tekstovnih sporočil v medijih sicer sodil tudi primer Turudića.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!