Bodo v EU prepovedali lahke plastične vrečke?

Svet 22. Nov 202316:37 2 komentarja
Plastične vrečke
Foto: PROFIMEDIA

Evropski parlament je sprejel stališče o novih pravilih za zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje plastične embalaže. Ta poleg vsesplošnega zmanjšanja količine plastične embalaže predvideva tudi prepoved prodaje zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Evropski parlament je danes sprejel stališče o novih evropskih pravilih za zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje embalaže. Evropski poslanci si prizadevajo za prepoved zelo lahkih plastičnih vrečk, t. i. večnih kemikalij v embalaži živil in močno omejitev uporabe nekaterih oblik embalaže za enkratno uporabo, so sporočili iz parlamenta.

Poleg splošnih ciljev zmanjšanja embalaže, predlaganih v uredbi (za pet odstotkov do leta 2030, 10 odstotkov do leta 2035 in 15 odstotkov do leta 2040), želijo poslanke in poslanci določiti tudi posebne cilje za zmanjšanje plastične embalaže. Tako predlagajo 10-odstotno zmanjšanje plastične embalaže do leta 2030, 15-odstotno zmanjšanje do leta 2035 in 20-odstotno do leta 2040.

Evropski poslanci in poslanke predlagajo prepoved prodaje zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, razen če je to potrebno iz higienskih razlogov ali zagotovljeno kot primarna embalaža za razsuto hrano, da bi preprečili nastajanje živilskih odpadkov, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Obenem predlagajo močno omejitev uporabe nekaterih oblik embalaže za enkratno uporabo, kot sta hotelska miniaturna embalaža za toaletne izdelke in ovoj za kovčke na letališčih.

Da bi preprečili škodljive učinke na zdravje, evropski poslanci predlagajo prepoved uporabe t.i. večnih kemikalij (polifluoriranih alkilnih snovi ali PFAS) in bisfenola A v embalaži, ki pridejo v stik z živili.

“Poslanke in poslanci želijo jasnejša pravila glede ponovne uporabe ali ponovnega polnjenja embalaže. Končni distributerji pijač in hrane za na dom v sektorju gostinskih storitev, kot so hoteli, restavracije in kavarne, bi morali potrošnikom omogočiti, da prinesejo svojo posodo,” poudarjajo v parlamentu.

Poslanci si prizadevajo tudi za boljše zbiranje in recikliranje odpadne embalaže. Želijo si, da države EU zagotovijo, da se do leta 2029 ločeno zbere 90 odstotkov materialov, ki jih vsebuje embalaža (plastika, les, železove kovine, aluminij, steklo, papir in karton).

Kot poudarjajo v parlamentu, embalaža predstavlja vse večji vir odpadkov, saj se je skupna količina v EU povečal s 66 milijonov ton leta 2009 na 84 milijonov ton v letu 2021. Pred dvema letoma je po podatkih parlamenta vsak Evropejec v povprečju ustvaril 188,7 kg kilogramov embalaže na leto, kar naj bi se brez dodatnih ukrepov v letu 2030 povečalo na 209 kilogramov.

Poslanke in poslanci so poročilo, ki predstavlja mandat Evropskega parlamenta za pogajanja z vladami držav članic EU, odobrili s 426 glasovi za in 125 proti. Vzdržanih je bilo 74 poslancev in poslank.

Pogajanja o končni obliki zakona se bodo začela, ko svoje stališče sprejel še Svet EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje