Bolgarija: Vodja ruske pravoslavne cerkve pri nas ni več dobrodošel

Svet 21. Sep 202319:46 0 komentarjev
Ruska cerkev v Sofiji
PROFIMEDIA

Bolgarija je izgnala vodjo ruske pravoslavne cerkve v Sofiji in dva beloruska duhovnika, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Izgnanci naj bi v skladu z ruskimi interesi želeli vplivati na družbenopolitične procese v Bolgariji. Rusija odločitev ostro obsoja.

Bolgarska agencija za nacionalno varnost je trojico obtožila, da izvajajo “hibridno strategijo Moskve za načrtno vplivanje na družbenopolitične procese v Bolgariji v korist ruskih geopolitičnih interesov”.

Agencija, ki je moške identificirala le z njihovimi začetnicami in državljanstvom, jim je prav tako za pet let prepovedala vstop v državo.

Oster odziv Rusije

Rusko veleposlaništvo v Sofiji je odločitev bolgarskih oblasti ostro obsodilo. “Sedanje bolgarsko vodstvo si je zadalo nalogo uničiti družbeno-politične, kulturne in humanitarne vezi med našima državama,” je zapisalo na Facebooku. Ob tem je dodalo, da je bil eden od izgnanih moških predstavnik ruske pravoslavne cerkve v Sofiji, arhimandrit Vassian.

Bolgarija, članica EU in Nata, je slovanska in pravoslavna država, ki je z Rusijo tesno zgodovinsko in kulturno povezana. Odnosi med državama pa so se zaostrili, ko je Rusija februarja lani sprožila invazijo na Ukrajino. V odzivu na rusko agresijo je Sofija že lani izgnala 70 ruskih diplomatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!