Bolnih otrok na Kitajskem je toliko, da na pregled čakajo tudi več kot 13 ur

Svet 25. Nov 202310:16 0 komentarjev
Natrpane bolnišnice na Kitajskem
Natrpane bolnišnice na Kitajskem (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajske bolnišnice v Pekingu in na severu države se spopadajo z navalom bolnih otrok. Bolnišnice v enem dnevu sprejmejo tudi od 7.000 do 13.000 pacientov, čakalnice so natrpane z bolnimi. Otroci na sprejem pri zdravniku čakajo tudi več kot 13 ur.

Kitajsko so prvo jesen po odpravi strogih ukrepov, ki je sledila epidemiji covida-19, prevzela različna prehladna obolenja.

Na pediatrični bolnišnici v Pekingu na dan sprejmejo okoli 7.000 pacientov, kar je precej več, kot sicer zmore zdravniška ekipa, je povedala ena izmed uslužbenk. “Obisk pri pediatru lahko traja tudi cel dan. Tisti, ki so se včeraj naročili k zdravniku, zjutraj še vedno niso prišli do zdravnika.”

Največja pediatrična bolnišnica v severnem mestu Tianjin pa je prejšnjo soboto s sprejetjem več kot 13.000 pacientov v enem dnevu podrla rekord, poroča CNN.

Natrpane bolnišnice na Kitajskem Natrpane bolnišnice na Kitajskem
Natrpane bolnišnice na Kitajskem (Foto: PROFIMEDIA)
Natrpane bolnišnice na Kitajskem Natrpane bolnišnice na Kitajskem
Natrpane bolnišnice na Kitajskem (Foto: PROFIMEDIA)
Natrpane bolnišnice na Kitajskem Natrpane bolnišnice na Kitajskem
Natrpane bolnišnice na Kitajskem (Foto: PROFIMEDIA)

13-urna čakalna doba

Obupani starši, ki s svojimi otroki cele dneve čakajo na pregled, pa tegobe delijo na družbenih omrežjih. Na kitajskem omrežju Weibo se je razvnela debata pod fotografijo, ki obiskovalce ene izmed bolnišnic obvešča, da je v čakalni vrsti več kot 700 ljudi, čakalna doba na pregled pa presega 13 ur.

Drug uporabnik je delil video posnetek, na katerem otroke z infuzijo pošiljajo nazaj v čakalnico, da lahko v ordinacijah sprejemajo nove paciente, poroča CNN.

Ker so klopi v čakalnicah zasedene, je osebje na hodnike začelo postavljati zložljive stole, kitajski nacionalni zdravstveni organi in bolnišnice pa starše bolnih otrok pozivajo, naj se raje zglasijo v manjših zdravstvenih ustanovah.

Zaradi nerazvitega primarnega zdravstvenega sistema na Kitajskem se namreč večina staršev ob pojavu bolezni takoj obrne na bolnišnice.

“Porast respiratornih bolezni pričakovan”

Kitajski zdravniki porast bolnih otrok pripisujejo povsem tipičnim sezonskim boleznim, kot sta gripa in respiratorni sincicijski virus (RSV), pa tudi bakterijski pljučnici. “Zaradi odprave ukrepov omejitev zaradi covida-19 je bil porast respiratornih bolezni pričakovan,” je glede situacije na Kitajskem dejala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

A je kljub povsem sezonskim tipom bolezni število bolnih na Kitajskem povzročilo globalno zaskrbljenost, zato so na WHO Kitajsko zaprosili za več podrobnih informacij o tipih bolezni in njihovem širjenju. K deljenju informacij in podrobnemu spremljanju situacije je Kitajsko pozvalo tudi več drugih strokovnjakov, med drugimi infektologi iz Avstralije in drugih delov Kitajske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!